Hyppää sisältöön

Ikänäkö voi viedä silmälasimerkinnän ajokortista – "tämmöistä tapahtuu aika usein"

Likinäöstä kärsivä eli miinuslaseja käyttävä ihminen ei välttämättä huomaa ikänäön vaikutuksia yhtä nopeasti kuin ilman silmälaseja pärjännyt ikätoverinsa. Parhaassa tapauksessa ikänäkö saattaa korjata näköä niin, että silmälasimerkinnän voi poistaa ajokortista.

Optikolle tarkastukseen saapuvan näköä testataan eri linsseillä. Kuva: Lauri Silvander/Yle

Kirjaimet kirjan sivuilla alkavat sumentua. Vähitellen kädet suoristuvat ja sivuja on pakko tarkastella yhä kauempaa. Lopulta kädet eivät riitä ja on aika hakeutua optikon vastaanotolle. Tilanne on tuttu useimmille nelikymppisille ja vanhemmille. Näkökyky muuttuu iän myötä kaikilla.

Silmälasien välttämättömyydestä tehdään merkintä ajokorttiin. Jos näkökyky kuitenkin muuttuu, niin poliisi tarkastelee lasientarvetta uudestaan. Joissakin tapauksissa ikänäkö vie miinusmerkkisistä laseista vahvuutta. Silloin myös saattaa poistua ajokortissa oleva merkintä, että silmälaseja on ajon aikana pakko käyttää.

Silmälasien tai piilolinssien välttämättömyys ajaessa merkitään ajokorttiin 01-merkinnällä. Lisäys on ajokortin kääntöpuolella. Ajokortin näkövaatimukset edellyttävät, että näöntarkkuus on vähintään 0,5. Näöntarkkuuden visus-arvo kertoo kuljettajan kyvystä erottaa pieniä yksityiskohtia.

Lappeenrannan Specsavers-silmälasiliikkeessä miinusmerkkisten lasien heikentyminen on tuttu asia.

– Tämmöistä tapahtuu aika usein. Jonkin verran miinusta lähtee jossakin vaiheessa ikänäön myötä. Ikänäöstä puhutaan, kun silmän taittokyky alkaa heikentyä. Se ilmenee eri tavalla liki- ja kaukotaitteisessa silmässä. Kun taittokyky muuttuu, niin esimerkiksi kirjaa pitää viedä kauemmas, Kauhanen kertoo.

Käytännössä silmän mykiö jäykistyy vuosien kuluessa. Tämä vaikeuttaa lähelle näkemistä ja johtaa vähitellen siihen, että tilanne on korjattava lukulaseilla.

Ikänäön hoitoon on eri vaihtoehtoja

Optikko korjaa ikänäköä tavallisesti lukulaseilla ja usein myös moniteholaseilla. Moniteholasien käyttö vaatii usein harjoittelua, koska linssin vahvuus on eri kulmasta katsottuna erilainen.

Tämmöistä tapahtuu aika usein. Jonkin verran miinusta lähtee jossakin vaiheessa ikänäön myötä.

Hilla Kauhanen

– Moniteholasien linssin ovat progressiiviset, mikä voi vaatia totuttelua.

Optikolle kannattaa hakeutua, jos esimerkiksi televisionkatseluetäisyys muuttuu.

Likinäköinen ihminen saattaa huomata ikänäön vaikutukset myöhemmin kuin ilman miinuslaseja pärjännyt. Likinäköinen voi pärjätä pitkäänkin ikänäön kanssa ottamalla silmälasit tarvittaessa pois päästä.

Astianpesuaine laimennettava ennen lasien puhdistamista

Optikko Hilla Kauhanen kertoo, että lasit kannattaa huoltaa lähes poikkeuksetta liikkeessä. Pienimuotoinen huolto voi onnistua, mutta vääntelyllä lasit on helppo rikkoa.

Puhdistuksessa on paras käyttää laimennettua astianpesuainetta tai valmiita puhdistussuihkeita.

– Laimentamattomasta astianpesuaineesta jää helposti kalvo tai tahroja linssiin. Myös valmiit suihkenesteet ovat hyviä. Pehmeällä talouspaperilla voi sitten pyyhkäsitä linssit puhtaaksi. Kuivana linssien pintaa ei kannata hangata. Jos laseissa on jokin roska, niin linssi naarmuuntuu.

Heijastamaton linssi voi pilaantua kovassa kuumuudessa. Linssille ilmestyy seittimäisiä alueita, kun heijastuksenesto katoaa.

Optikon näkökulmasta on tavallista, että rikkoutuneet lasit ovat unohtuneet sohvalle tai tuolille. Lasien säilytykseen ja käsittelyyn on syytä kiinnittää erityistä huomiota.

Suosittelemme sinulle