Hyppää sisältöön

Kimolan kanavan rahat lisäbudjettiin tiukassa

Kanavahanketta ajavien tavoitteena on saada noin kolmen miljoonan euron aloitusraha hallituksen helmikuun lisäbudjettiin.

Havainnekuva Kimolan kanavasta
Havainnekuva Kimolan kanavan venetunnelista ja sulkuporteista. Kuva: FCG, Finnish Consulting Group
Petri Lassheikki

Kimolan kanavan aloitusrahaa ajetaan hallituksen lisäbudjettiin. Kimolan kanavan seurantaryhmän puheenjohtaja Valto Koski kertoo, että tavoitteena oli ensin saada kanavaraha tämän vuoden budjettiin. Se ei kuitenkaan onnistunut, kuten ei onnistunut kahtena edellisenäkään vuotena.

Nyt tavoitteena on saada noin kolmen miljoonan euron aloitusraha hallituksen helmikuun lisäbudjettiin. Kosken mukaan tuolla valtiolta saatavalla rahalla ja kuntien panostuksilla saataisiin tehtyä koko sulun alue valmiiksi asti. Pengerrysten vahvistaminen ja väylän ruoppauksen jäisivät seuraavalle vuodelle.

Hanketta esiteltiin työministerille maanantaina

Tiistaina hanketta esiteltiin Kouvolassa vierailleelle työministeri Lauri Ihalaiselle (sd.). Koski kertoo, että keskusteluissa nostettiin esiin hankkeen työllistävistä vaikutuksista tehdyt selvitykset.

– Kun tiedetään, että ensimmäinen lisätalousarvio rakennetaan sellaisille investointiperusteille, jotka lisää työllisyyttä. Tietenkin me kerrottiin nämä selvitykset, jotka on tehty rakentamisaikaisesta työllisyydestä ja myös niistä vaikutuksista myöhemmin matkailuelinkeinoihin ja muihin elinkeinoihin, Koski kertoo.

Kosken mukaan kanavan suhteen kyse on ainoastaan poliittisesta tahdosta.

– Toivotaan, että tämä hanke nyt saisi myötätuulta taakseen, Koski toteaa.

Rakentamissuunnitelmat valmistumassa

Kymenlaaksolaisen kehitysministerin Sirpa Paateron (sd.) mukaan rahan saaminen lisäbudjettiin voi tehdä tiukkaa. Paatero kuitenkin jatkaa, että töitä sen eteen tehdään yhä. Lisäbudjetti on tulossa eduskuntaan parin viikon sisällä.

Kouvolan kaupungin vt. hankejohtaja Harri Kivelä kertoo, että kanavan tekninen suunnittelu alkaa olla valmis. Kaikki kanavan rakentamista koskevat suunnitelmat valmistuvat viimeistään tämän kuun lopussa. Kivelä kertoo, että hanketta markkinoitiin pari viikkoa sitten eduskunnassa alueen kansanedustajille ja ministeriöiden väelle.

Kivelän mukaan myyntipuheissa painotettiin varsinkin sitä, että kunnat ovat lupautuneet maksamaan kolmasosan kustannuksista, mikä on harvinaisen iso osuus tällaisissa hankkeissa.

Hankkeen arviointi meneillään liikenneministeriössä

Toimistopäällikkö Seppo Kykkänen liikenne- ja viestintäministeriön liikennepolitiikan osastolta kertoo, että ministeriössä valmistellaan parhaillaan arviota kanavahankkeesta. Arviointi valmistuu parin viikon kuluessa. Kykkäsen mukaan ministeriö arvioi kanavaa nimenomaan liikenneväylänä. Liikenneväylähankkeena se ei Kykkäsen mukaan vaikuta kovinkaan perustellulta, mutta myöntää, että kanavalla voi olla muitakin arvoja, kuten matkailuun ja vapaa-aikaan liittyvät arvot.

Koski kertoo, että liikenneministeriö nuiva suhtautuminen on kanavaa ajavien tiedossa.

– Tämä hanke olisi jo toteutunut, jos Liikennevirasto ja liikenneministeriö olisivat alusta asti olleet tätä hanketta edistämässä, mutta siellä on oltu vähän kuin käsijarru päällä, Koski toteaa.

Suosittelemme sinulle