Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tyhjä paristo voi aiheuttaa oikosulun – palotarkastaja neuvoo turvallisimman säilytystavan

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palotarkastaja Jari Heikkilä kertoo, että paristot voivat tosiaan aiheuttaa tulipalon oikosulun takia.

Paristoja kierrätyksessä
Kuva: YLE
Yle Helsinki
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime viikonloppuna Vantaan Rajatorpassa syttyi tulipalo, jonka syttymissyy ei ollut ehkä kaikkein tavanomaisin. Vantaan Sanomien mukaan paloesimies epäili palon aiheuttajaksi paristoja, jotka olivat makuuhuoneen kaapissa.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palotarkastaja Jari Heikkilä kertoo, että paristot voivat tosiaan aiheuttaa tulipalon oikosulun takia.

– Räjähdyksestä en osaa sanoa, mutta varsinkin tällaiset yhdeksän voltin paristot, joissa on navat rinnakkain, jos ne ottavat kiinni metalliin, silloin siitä tulee oikosulku ja lähes tyhjäkin paristo voi sytyttää tulipalon. Siellä se virta riittää oikosulun aiheuttamiseen.

Heikkiklä sanoo, että oikosulku voi myös tulla, jos useampia tyhjiä paristoja kasataan esimerkiksi muovipussiin.

– Siinä voivat paristojen navat koskettaa toisiaan, ja saadaan se oikosulku aikaiseksi.

Kotioloissa tyhjiä paristoja kannattaisi säilyttää teippaamalla navat.

– Navat kannattaisi teipata sillä tavoin, etteivät ne pääse ottamaan metalliin kiinni. Teipillä ei väliä, kunhan saadaan kosketuspinta peitettyä.

Heikkilällä on omakohtaistakin kokemusta paristojen aiheuttamista ikävistä yllätyksistä.

– Minulla oli puolentoista voltin paristot taskussa ja silmälasien aurinkolasiklipsit ottivat niihin kiinni. Paristot vetivät oikosulkuun ja sain palovamman rintakehään.

Taskussa olleet paristot olivat varaparistoja kameraa varten.

Suosittelemme