Hyppää sisältöön

Keinonenä haistaa tulehduksen nopeasti ja tarkasti

Tamperelaisten yliopistojen kehittämä elektroninen nenä voi tuoda suuren avun vanhusten rakkotulehdusten hoitoon. Kilonpainoinen laite pystyy toteamaan salakavalan virtsatieinfektion jopa viidessä minuutissa.

Sähköinen nenä haistelee maljaa laboratoriossa
Kuva: Antti Eintola / Yle
Anne Heino

Vanhuksille yleisten virtsatieinfektioiden toteamista voidaan tulevaisuudessa nopeuttaa niin sanotun elektronisen nenän avulla.

Infektion toteaminen on mahdollista jopa viidessä minuutissa. Nykyään käytettävän bakteeriviljelyn tulosta joudutaan odottamaan pahimmillaan päiviä.

Virtsatieinfektiot ovat etenkin vaippoja käyttävien ikäihmisten toistuva riesa, kertoo tamperelainen lähihoitaja Laura Sohlman.

– Ei niitä ole nyt ihan päivittäin, mutta viikoittain tai ainakin kuukausittain niitä esiintyy. Se on vähän kausittaista, kuinka niitä sattuu ilmenemään.

Testi potilaan kotona

Tamperelaisten yliopistojen yhteistutkimuksessa kehitetty elektroninen nenä saattaa jatkossa mullistaa rakkotulehdusten diagnostiikan, ja viedä sen suoraan potilaan kotiin.

Sensoriin perustuva haistelija pystyy erottelemaan viisi tärkeintä tulehdusten aiheuttajaa lähes 100-prosenttisesti, sanoo tutkija Antti Roine Tampereen yliopistosta.

– Mittaus kestää noin viisi sekuntia. Data-analyysi voidaan automatisoida niin, että tulos saadaan saman tien. Virtsanäytteen ottaminen kestää kauemmin kuin varsinainen analyysi.

Nopea hoito salakavalaan vaivaan

Rakkotulehdus voi vanhuksella olla salakavala, eikä esimerkiksi kirvelyoireita ole ollenkaan.

– Vanhuksilla infektio näkyy sekavuutena, kaatuiluna, joskus jopa harhoina, kuvailee Sohlman.

Tutkija Antti Roineen mukaan mobiilipikatestaus mahdollistaa myös hoidon nopean aloittamisen.

– Jos testaus toimisi kotioloissa, se vähentäisi huomattavasti päivystyskäyntejä ja mahdollistaisi hoidon aloittamisen nopeammin. Myös sairaalahoidon tarve saattaisi vähentyä.

Nenä kaupalliseen käyttöön noin vuonna 2020

Yhden kilon painoisen sähköisen nenän uskotaan aluksi sopivan isojen yksiköiden käyttöön mutta yleistyvän hintojen laskiessa.

– Nyt eletään vuoden 2015 alkua. Vuoden 2020 tienoilla voitaisiin ajatella, että tästä olisi kaupallinen sovellus olemassa, arvioi Roine.

Lähihoitaja Sohlmanin mukaan sovelluksesta olisi apua arkisessa työssä.

– Kyllähän se työtä helpottaisi. Sen avulla voisi sulkea pois virtsatieinfektion mahdollisuuden.

Suosittelemme sinulle