Hyppää sisältöön

Kasvissyönti voi pilata hampaat salakavalasti

Kiilleongelmia on jopa 70 prosentilla kasvissyöjistä. Vaurioita voi olla mahdotonta korjata. Useimmat kasvissyöjät eivät välttämättä huomaa hampaiden kulumista.

Kuva: Anna Hämäläinen / Yle
Paula Tiessalo

Kasvissyöjälle hammaslääkärikäynti voi tuottaa ikävän yllätyksen. Hampaita kulumiselta suojaava hammaskiille on saattanut ajan myötä hiutua jopa olemattomiin.

– Tässä piilee paradoksi: kyseessä on hyvin terveellinen ruokavalio, mutta se kuluttaa hampaita, sanoo professori, Hyksin kirurgisen sairaalan ylilääkäri Jukka Meurman kasvissyönnistä.

– Asiasta on tieteellistä näyttöä. Suomessa tehdyssä tutkimuksessa tietyllä kasvisruokailijaryhmällä (joka söi ainoastaan kasvisruokaa) hampaiden kulumista havaittiin 70 prosentilla tutkituista.

Kyseessä on hyvin terveellinen ruokavalio, mutta se kuluttaa hampaita.

ylilääkäri Jukka Meurman

Hammaskiilteen kuluminen voi saada hampaat vihlomaan ja hampaiden kärjet lohkeilemaan. Hampaat himmenevät ja niihin voi tulla värimuutoksia.

– Potilas on usein oireeton, joten kulumisen huomaa liian myöhään, Meurman sanoo.

Jo tulleita vaurioita on hyvin vaikea, jopa mahdoton korjata.

Hapan on hampaille myrkkyä

Miksi nimenomaan kasvissyönti on hampaille riski? Ensinnäkin kasvisruoka on usein kevyttä, joten sitä syödään helposti useammin ja enemmän kuin sekaruokaa. Tästä seuraa toistuvia happohyökkäyksiä hammaskiillettä vastaan.

Juureksia joutuu vimmatusti pureksimaan, joten ne kuluttavat hampaita.

ylilääkäri Jukka Meurman

– Mitä tahansa hyvin hapanta panee suuhun, se kuluttaa hampaita. Lisäksi juureksia joutuu vimmatusti pureksimaan, joten ne kuluttavat hampaita myös mekaanisesti, selittää ylilääkäri Jukka Meurman.

Kasvisruoka sisältää usein paljon happamia ruokia, jotka liuottavat hammaskiillettä. Happamia ruokia ovat muun muassa marjat, monet hedelmät, hapankaali ja etikkasäilykkeet. Monessa kasvisruoassa ja juomassa mukana oleva sitruuna on varsinainen happamuuspommi. Myös täysmehut sulattavat hammaskiillettä.

Suurin vaara on, jos yht´äkkiä heittäytyy esimerkiksi vegaaniksi.

ylilääkäri Jukka Meurman

– Hammaskiilteen kriittinen happamuus eli ph on 5,5. Kaikki happamampi saa hampaat liukenemaan. Esimerkiksi appelsiinimehun ph on 3, kertoo Jukka Meurman.

– Kaikkein suurin hampaiden kulumisvaara on, jos yhtäkkiä heittäytyy esimerkiksi vegaaniksi. Usein heittäytymiseen kuuluu laihduttamista ja erilaisten mehujen juomista, Meurman varoittaa.

Ruoka-ajat kunniaan

Kasvisruokavaliota ei tarvitse hampaiden takia jättää. Ennakoimalla voi välttää pahimmat kiilteen kulumat. Säännölliset ruoka-ajat ja napostelun välttäminen ovat tärkeitä happohyökkäysten minimoimiseksi.

Kohtuus kaikessa.

ylilääkäri Jukka Meurman

– Kohtuus kaikessa. Juomana vesi on parempi kuin happamat tuoremehut. Jos esimerkiksi viinietikkaa ei tarvitse joka päivä, niin hyvä, neuvoo ylilääkäri Jukka Meurman.

Sen sijaan joskus suositellut kalsium-tabletit eivät Meurmanin mukaan auta hampaiden kulumiseen.

– Jos on kovin kuiva suu, on syytä huolehtia syljen erityksestä. Sylki huuhtoo hampaita luonnostaan.

Suosittelemme sinulle