Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Perussuomalaisten euroryhmän vetäjä Kamall: "Eurooppa on kuin hyvin sairas potilas"

Perussuomalaisia edustava euroryhmän brittipuheenjohtaja Syed Kamall sanoo, että eurojärjestelmällä on kaksi vaihtoehtoa: joko antaa kriisimaiden mennä tai jatkaa tulonsiirtoja muun muassa Kreikalle. Kamallin mukaan Kreikalle ei pitäisi enää antaa apupaketteja.

Hannu Tikkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaiset ovat tuoneet Euroopan konservatiivien ja reformistien (ECR) europarlamenttiryhmänsä Helsinkiin opiskelemaan paitsi Euroopan taloutta mutta myös Suomen tilannetta.

Euroopan ja kriisimaa Kreikan tilanteesta parlamenttijäsenillä on selvät sävelet.

– Meidän täytyy ratkaista euron ongelmat. Kriisimaiden joko täytyy antaa mennä tai niille pitää antaa tulonsiirtoina tukea, sanoo parlamenttiryhmän puheenjohtaja Syed Kamall.

Vaihtoehdoista on eri seurauksia. Mahdollisesti eurojärjestelmästä eroavat maat devalvoivat uuden valuuttansa, jättävät velat maksamatta ja heikomman valuutan avulla muuttuvat kilpailukykyisemmiksi.

Kamallin mukaan kriisimaiden pitäminen järjestelmässä taas tarkoittaa tulonsiirtoja köyhille maille, sillä muiden valuuttajärjestelmien esimerkit osoittavat tämän ainoaksi toimivaksi vaihtoehdoksi.

– Jos tämä vaihtoehto valitaan, kaikkien euromaiden politiikoiden pitää kertoa tämä tosiasia äänestäjille.

Parlamenttiryhmän puheenjohtaja ei kuitenkaan usko, että eri maiden poliitikot valitsevat näiden kahden vaihtoehdon välillä.

– Pelkään, että saatamme vältellä väistämätöntä. Euron ongelma on se, että se on kuin hyvin sairas potilas, joka tarvitsee suurta leikkausta. Sen sijaan autamme sitä hyvin kalliilla laastarilla eli apupaketeilla. Meidän pitää lopettaa välttelemästä aihetta ja keksimästä uusia apupaketteja.

Kamall myöntää, että hän on hyvin tyytyväinen, ettei Iso-Britannia ole osa euroaluetta. Hän kuitenkin muistuttaa, että maa on riippuvainen muun Euroopan talouskehityksestä.

”Syriza antaa ristiriitaisia lausuntoja”

Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmään kuuluva perussuomalainen Sampo Terho on monessa samaa mieltä parlamenttiryhmänsä vetäjän kanssa.

– Kreikan tilanne on käynyt yhä epäselvemmäksi vaalien jälkeen. Ikään kuin Syrizan johto olisi ajatellut niin, että kun he lähtevät kiertämään Eurooppaa ja vähän selittävät asioita Kreikan asioita, velat annetaan anteeksi.

Financial Times julkaisi keskiviikkona uutisen, jonka mukaan Kreikan esitys uusista lyhytaikaisista lainoista euromailta on saamassa tylyn vastaanoton. Kriisimaan hallitus toivoo, että lyhytaikaisten lainojen avulla maa voisi neuvotella maan lainaohjelman uusiksi kesään mennessä.

Terhon mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, etteivät muut euromaat ole antamassa suuria helpotuksia velkoihin.

– Tämä johtaa yhä suurempiin ristiriitaisuuksiin Syrizan lausunnoissa. Perussuomalaisten linja on ollut se, ettei velkoja pitäisi antaa anteeksi eikä niitä olisi alun perinkään pitänyt myöntää.

Vaalilupauksien pettäminen puolestaan johtaa vaaralliseen tilanteeseen Kreikassa.

– Kun Syriza oli kreikkalaisille äänestäjille protestikanava, mihin he turvautuvat seuraavaksi, Terho kysyy.

Suosittelemme sinulle