Hyppää sisältöön

Rooman muotiviikoilla saa ja pitää räväyttää

Italialaiset muotimaailman kykyjenetsijät suuntaavat nykyään Milanon sijasta Roomaan etsiessään tulevia muodin suurnimiä. Rooman muotiviikoilla ilmapiiri on vapaa nuorten muotisuunnittelijoiden kilpaillessa yleisön huomiosta villeillä luomuksillaan.

Naisella on hieno, metallinhohtoinen hattu päässään.
Kuva: Petri Burtsov / Yle
Petri Burtsov

Kahdesti vuodessa järjestettävät Rooman muotiviikot ovat aina jääneet kuuluisampien Milanon muotiviikkojen varjoon. Roomassa ei nähdä Milanon glamouria ja loistetta, ja italialaiset muotimaailman supertähdet loistavat poissaolollaan.

Roomassa pääosassa ovat vaatteet. Täällä ei mietitä mihin suuntaan muoti on menossa tai mitkä ovat uusimmat trendit. Täällä etsitään muodin tulevia supertähtiä.

Kykyjenetsijöiden huomiosta kilpaillaan luovuudella

–Täällä Roomassa ilmapiiri on luovempi kuin Milanossa. Milanossa joudut miettimään vain sitä, miten suunnittelemasi vaatteet myyvät, sanoo arvostetussa roomalaisessa Accademia Costume & Modassa opiskeleva Nicolas Martin Garcia. Hänen mukaansa Rooman muotiviikot ovat ainoa tapahtuma Italiassa, missä nuoret suunnittelijat ovat keskipisteessä.

–Totta kai myös Milanossa on nuoria suunnittelijoita, mutta kaikki tuntemani nuoret tällä alalla tähtäävät juuri Roomaan, Garcia kertoo.

Vapaampi ilmapiiri ja kykyjenetsijöiden huomiosta kilpailu aiheuttaa sen, että Roomassa nähdyt vaatteet ovat usein todella erikoisia ja huomiota herättäviä.

”Tämä on meille nuorille todella tärkeää”

–Tällaiset tapahtumat ovat meille nuorille todella tärkeitä, koska ne auttavat meitä tuomaan töitämme ja ideoitamme esille, kertoo vaatesuunnittelijaksi opiskeleva Lucrezia Abatzoglu.

Hän kertoo, että nuorilla on Italiassa hankaluuksia lähes kaikilla aloilla. Toisaalta Italian rikas muodin historia on Abatzoglun mukaan myös suuri voimavara.

–Voidaksemme rakentaa tulevaisuuden, tarvitsemme historiaa. Me saamme Italian muodin historiasta inspiraatiota tulevaisuuden luomiseen, hän uskoo.

Who is on Next –palkinto auttaa nuoria muodin eturiviin

Osana Rooman muotiviikkoja järjestetään vuosittain Who is on Next –kykyjenetsintäkilpailu, jonka voittaja saa osakseen runsaasti huomiota. Vuoden 2014 voittaja, sisilialainen Salvatore Piccione, luo nykyään uraa Lontoossa perustettuaan omaa nimeään kantavan vaatemerkin.

–Palkinnon voittaminen auttoi minua suuresti. Muodin ammattilaiset ovat tukeneet minua, kouluttaneet minua ja auttaneet minua lyömään itseni läpi. Tämä on se todellinen palkinto, Piccione kertoo.

Hänen kehuu Rooman muotiviikkoja myös erinomaisista järjestelyistä:

–Ilman tällaisen tapahtuman apua meidän nuorten olisi todella vaikeaa löytää tiloja, jossa esitellä töitämme, saatikka sitten palkata malleja näytöksiin. Täällä järjestäjä hoitaa kaiken tämän.

Suosittelemme sinulle