Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Uusiutuva energia mullistaa köyhien elämän Keniassa

45 miljoonan asukkaan Kenia tuottaa jopa 70 prosenttia sähköstään uusiutuvien energialähteiden, kuten vesivoiman ja maalämmön avulla. Kuitenkin vasta alle kolmannes väestöstä on sähkönjakelun piirissä.

Mies juoksee tuulimyllyjen ohi Nairobissa.
Kenia tuottaa valtaosan sähköstään uusiutuvilla energialähteillä. Kuva: EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

Kenian pääkaupunki Nairobi edustaa modernia ja kehittyvää Keniaa. Sen keskustan pilvenpiirtäjät ja älypuhelimiinsa puhuvat liikemiehet osoittavat, että maa teollistuu ja kehittyy kovaa vauhtia.

Teollisuus tarvitsee kasvaakseen edullista energiaa, mitä Kenia tuottaa yhä kasvavissa määrin uusiutuvia energiamuotoja hyväksikäyttäen. Hallituksen kunnianhimoinen tavoite on ruokkia tätä kasvua kolminkertaistamalla maassa tuotetun sähkön määrä tuuli- ja vesivoimalla sekä maalämmöllä.

Aurinkoenergialla tuotetaan nykyisellään vain pieni osa Kenian sähkönkulutuksesta. Potentiaali on kuitenkin merkittävä, sillä kotitalouksien käyttöön tarkoitetut aurinkoenergialla toimivat tuotteet ovat usein paras tapa tuoda sähköä syrjäseuduille.

Millä tavalla uusiutuvat parantavat syrjäseutujen elämää?

Ruotsalainen Jesper Hörnberg johtaa GiveWatts-järjestöä, joka toimittaa aurinkoenergialla ladattavaa kodinelektroniikkaa Kenian syrjäseuduille.

– Pelkästään auringossa ladattavilla valaisimilla olemme saaneet aikaan suuria muutoksia. Lapsilla on valoa opiskella iltaisin, perheet viettävät enemmän aikaa yhdessä, ja palo-onnettomuudet ovat vähentyneet merkittävästi, hän listaa teknologian etuja.

Kenia sijaitsee päiväntasaajalla ja saa osakseen niin paljon auringonvaloa, että monet kotitalouslaitteet pystytään lataamaan täyteen muutamassa tunnissa. Valaisinten lisäksi suosittuja ovat kännykän laturit, radiot ja televisiot.

– Pääsy käyttämään modernia viestintä- ja informaatioteknologiaa merkitsee vallankumouksellista muutosta näille ihmisille, Hörnberg kertoo.

Matkapuhelinten avulla maanviljelijät saavat tietoa viljelymenetelmistä ja viljeltyjen tuotteiden hintakehityksestä. Radion ja television käyttö tuo heidät osaksi kansalaisyhteiskuntaa ja lisää tietoisuutta ympäröivästä maailmasta.

Mitä ongelmia tai haasteita on matkalla?

Vaaditaan kuitenkin monia muutoksia, jotta Kenian ja muiden Afrikan maiden syrjäseutujen asukkaat pääsisivät osaksi sähkönjakelua ja sen mukana tuomaa kehitystä.

– Monet näistä ihmisistä eivät edes tiedä, mitä sähkö on, joten he eivät luonnollisesti näe syitä hankkia näitä tuotteita. Meidän pitää myydä tämä teknologia heille ratkaisuina heidän kohtaamiinsa käytännön ongelmiin, Hörnberg uskoo.

Aurinkopaneeleja Nairobissa.
Valtavat aurinkopaneelit keräävät energiaa Nairobissa. Kuva: EPA

Suuri haaste on siis saada ihmiset ymmärtämään uusiutuvan energian muutospotentiaali. Myöskin tuotteiden toimittaminen vaikeakulkuisia teitä pitkin syrjäseuduille on oma haasteensa. GiveWatts on voittoa tavoittelematon yritys, joka investoi tuotteiden myynnistä saamansa varat jakelukanavien ylläpitoon.

– Mutta potentiaali on tästä huolimatta valtava. Afrikassa asuu miljardi ihmistä. Siinä on monta silmäparia, mitkä haluavat iltaisin valoa. Siinä on monta suuta, jotka tarvitsevat ruokaa – energialle on siis paljon tarvetta, Hörnberg sanoo.

Tärkeintä päästä eroon hyväntekeväisyysajattelusta

Hörnberg on kriittinen perinteistä kehitysapuajattelua kohtaan ja on Afrikan vuosiensa aikana nähnyt useita uusiutuvaan energiaan keskittyviä projekteja, joista on ollut enemmän haittaa kuin hyötyä.

– Markkinapohjaiset ratkaisut ovat ainoa tapa saada aikaan kestävää kehitystä. Jos ihmisille annetaan aurinkoenergialla toimivia valaisimia ilmaiseksi, häiritsee tämä vaan maan omien markkinoiden toimintaa. Ihmiset käyttävät näitä laitteita jonkin aikaa, jonka jälkeen he lopettavat niiden käytön, koska aloite niiden käyttöön ei tullut heiltä.

Hänen mukaansa länsimaiset hyväntekeväisyysjärjestöt näkevät liian usein afrikkalaiset uhreina ja avuntarvitsijoina, jotka länsimaiden täytyy pelastaa. Tämä johtaa riippuvaisuussuhteisiin ja tuhoaa paikallisen toimeliaisuuden ja yrittäjyyden.

– Myymme auringolla ladattavaa kodinelektroniikkaa edullisesti ja pienissä pitkäkestoisissa maksuerissä. Kun ihmiset joutuvat säästämään tuotetta varten, heidän pitää nähdä sen arvo ja käyttötarkoitus. Tällä tavoin käytöstä tulee kestävää ja hyväksyttyä, Hörnberg uskoo.

Petri Burtsov, Yle, Nairobi

Suosittelemme