Hyppää sisältöön

Vartijat: Meno kentällä muuttunut hurjaksi

Turva-alan ammattilaiset vaativat vartijoille lisää välineitä ja koulutusta. Näitä tarvitaan, jos poliisi saa ensi vuonna alkaa palkata yksityisiä vartijoita avuksi esimerkiksi putkavalvontaan.

Kuva: Yle
Helmiina Suhonen

Paprikasumute ei vaaratilanteissa auta. Vuosia turva-alalla työskennellyt Tommi on sitä mieltä, että vartijoille pitäisi antaa oikeus kantaa asetta (turva-alan eri tehtävissä pitkään työskennellyt Tommi ei halua koko nimeään julkisuuteen turvallisuussyistä).

– Usein vartija on ennen poliisia paikalla, ja joutuu kohtaamaan todella väkivaltaisia tapauksia. Vastassa voi olla katkaistu haulikko, ja vartijan pitäisi tulla toimeen maustepurkilla, Tommi sanoo.

Myös Securitaksen vartija Klaus Isosalo on sitä mieltä, että meno on käynyt kentällä hurjaksi. Reilusti yli puolet vartijoiden työtapaturmista johtuu väkivallasta. Isosalo ei kuitenkaan halua vartijoille aseita, vaan koulutusta.

– Tilanteista täytyy päästä pois keskustelemalla.

Vartijoiden tehtävistä ja heidän kasvavasta roolistaan on virinnyt keskustelu tällä viikolla, kun eduskunnan hallintovaliokunta sai käsiteltäväkseen esityksen uudesta yksityisiä turvallisuuspalveluita koskevasta laista. Jos laki hyväksytään, poliisi voisi esimerkiksi palkata yksityisiä vartijoita putkavalvontaan.

Tommin mielestä vartijoiden kokemus tai ihmistuntemus eivät riitä putkavalvontaan, joten yksityisten firmojen ei pitäisi ottaa tehtävää hoitaakseen.

– Putkaan voidaan heittää murhamiehiä odottamaan tuomioita. Ei perusjampalla riitä osaaminen tällaisten hoitamiseen.

Myös kansanedustaja ja poliisi Mika Raatikainen (ps.) on huolissaan tilanteesta. Hänestä poliisin ydintehtävä on huolehtia yleisestä turvallisuudesta, eikä vastuuta voi luovuttaa yksityisille firmoille.

– On omituista, että Suomessa on väkilukuun suhteutettuna vähiten poliiseja Euroopassa. Rahaa on löydyttävä poliisille, eikä valtion pidä laajentaa yksityisten firmojen valtaa, Raatikainen sanoo.

Turvayritykset kiinnostuneita poliisitehtävistä

Monissa turvallisuusalan yrityksissä ollaan kiinnostuneita avustamaan poliiseja. Mahdollisia poliisilta siirtyviä tehtäviä voisivat olla myös erilaiset kuljetustehtävät.

Turvallisuusalan yritys TotalSecin toimitusjohtaja Hannu Vappula voisi ottaa yhtiönsä hoidettavaksi putkavalvonnan ja -kuljetukset.

– Putkakuljetuksissa poliisit joutuvat ajamaan jopa satoja kilometrejä. Vartijat voisivat hoitaa kuljetukset, ja poliisit vapautuisivat muihin hommiin.

Vappulan mielestä vartijat eivät tarvitse aseita. Työssä on tärkeintä, että vartijat sijoitetaan ammattitaitoaan vastaaviin kohteisiin. Peruskurssin käynyt nuori laitetaan eri tehtäviin kuin poliisiuran tehnyt konkari.

Turvallisuusasiantuntija Jari Stolt PSG Turvasta suhtautuu uuteen lakiin kriittisemmin. Hänestä vartija ei voi ottaa enempää vastuutehtäviä harteilleen, ellei vartijalle myönnetä myös lisää toimivaltuuksia.

– Vartijoiden oikeusturva ei ole samanlainen kuin poliisilla. Esimerkiksi vartijan päälle hyökkäämisestä saa pienemmän tuomion kuin poliisin, vaikka molemmat työskentelevät samoissa tilanteissa.

Stoltin mielestä poliisin resursseja saatetaan vähentää entisestään, jos tehtäviä siirretään kaupalliselle turva-alalle. Yksityisten palveluidenkaan käyttäminen ei ole ilmaista.

Mika Raatikaisen mielestä tulevaisuuden uhkana on, että turvallisuudesta tulee eriarvoistava tekijä. Kun poliiseja on vähän, he eivät ehdi joka paikkaan. Niinpä ne alueet, joilla on varaa, voivat turvata ympäristönsä yksityisillä palveluilla, kuten vartioinnilla ja turvakameroilla. Muut jäävät oman onnensa nojaan.

Vartijoiden koulutus ei riitä

Yksi ongelma poliisitehtävien siirtämisessä vartijoille on koulutus. Mika Raatikaisen mukaan vartijakorttiin vaadittava lyhyt koulutus ei anna sellaisia valmiuksia, joita poliisitehtävissä tarvitaan.

Poliisin noin kolme vuotta kestävissä korkeakouluopinnoissa käydään läpi muun muassa viestintää ja psykologiaa. Viisi vuotta voimassa olevan vartijakortin puolestaan saa, kun on suorittanut 40 tunnin vartijan työn perusteet -kurssin ja 60 tunnin vartijan peruskurssin.

Myös turvallisuusasiantuntija Jari Stoltin mielestä vartijoiden koulutuksen määrää tulisi lisätä.

– Tämänhetkinen vartijoiden pätevyys ei riitä. Jokainen ymmärtää, että 100 tunnin koulutuksella ei vielä tehdä ammattilaista, Stolt sanoo.

Stoltin mielestä jonkun täytyy olla valmis maksamaan vartijoiden lisäkoulutus, jos poliisin tehtäviä siirtyy vartijoille.

A-studio perjantaina 6.2. kello 21 TV1. Studiossa kansanedustaja Mika Raatikainen (ps.), vartija Klaus Isosalo ja muita turvallisuusalan ammattilaisia. Juontajina Annika Damström ja Markus Liimatainen. #yleastudio.

Suosittelemme sinulle