Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Nöyryyttävä identiteettivarkaus ei ole vielä rikos – väärillä henkilötiedoilla hankitaan pikavippejä ja arvotavaraa

Oikeusministeriö valmistelee parhaillaan lakia, joka kriminalisoi identiteetin varastamisen. Lain on tarkoitus astua voimaan ensi syksynä. Myös vakuutusyhtiöt ovat heränneet asiaan.

Nainen tietokoneella.
Saksalainen Tabitha Giebel ystävineen joutui identiteettivarkaan huijaamaksi vuokra-asuntoa etsiessään. Kuva: Yle
Yrjö Hjelt
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuhannet suomalaiset joutuvat vuosittain identiteetti- eli henkilöllisyystietovarkauden kohteeksi. Aktia Pankki myy ainoana perinteisenä vakuutusyhtiönä Suomessa tällä hetkellä vakuutusta identiteettivarkauksien varalle. Syynä on yhtiön mukaan se, että identiteettivarkaudet ovat lisääntyneet voimakkaasti muissa Pohjoismaissa.

– Sama ongelma on kyllä tulossa myös Suomeen. Katsoimme, että asiakkaillamme on tarvetta tällaiseen turvaan, sanoo kehitysjohtaja Carl Pettersson Aktia Pankista.

Toistaiseksi Aktia on saanut myytyä vasta pari tuhatta henkilöllisyysvarkausvakuutusta. Vakuutuksesta ei saa korvauksia, mutta identiteettivarkauden uhri autetaan ongelmista eroon.

– Joko niin, että neuvomme asiakasta miten hänen pitää toimia, tai sitten me huolehdimme asiasta asiakkaan puolesta, Carl Pettersson sanoo.

Muut vakuutusyhtiöt eivät ole Suomessa asialle juuri lämmenneet. AIG:llä oli joitain vuosia sitten vastaava vakuutus, mutta se luopui siitä heikon kysynnän vuoksi.

mySafety ja Suomen Asiakastieto tarjoavat identiteettivarkauden suojaksi tietovahtipalvelua. Asiakas saa tiedon häneen kohdistuvista luottotietokyselyistä. mySafetyn ID-turva korvaa myös taloudellisia vahinkoja 10 000 euroon asti.

Ensi syksynä laki muuttuu

Muualla Euroopassa ja muissa Pohjoismaissa identiteettivakuutuksia sen sijaan on runsaasti myynnissä. Suomessa tilanne on sikäli erilainen, että meillä identiteettivarkautta ei ole kriminalisoitu.

Toisin sanoen Suomessa voi vapaasti esiintyä toisena henkilönä esimerkiksi netissä. Rikosten teko toki on kielletty.

Asiaan on tulossa kuitenkin muutos ensi syksynä. Oikeusministeriö valmistelee parhaillaan lakia, joka tekee itse identiteettivarkaudesta rikoksen. Lounais-Suomen poliisilaitoksen nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Riku Sukari on lakimuutoksesta mielissään.

– Erittäin hyvä asia. Tähän mennessä rikoslaki ei ole seurannut tätä aikaa niin kuin sen pitäisi, Riku Sukari sanoo.

Otteita vastauksista tietosuojakysely - identiteettivarkaus
Otteita Silminnäkijän kyselystä "Onko tietojasi käytetty väärin?" Kuva: Yle uutisgrafiikka / Juha Rissanen

Tuhansia uhreja vuosittain

Identiteettivarkauksien määrää ei Suomessa tiedetä, koska niitä ei ole tilastoitu. Tämä taas johtuu siitä, että poliisi pitää tilastoja ainoastaan rikoksista.

Poliisi kuitenkin arvioi, että identiteettivarkaudet olisivat koko ajan lisääntyneet, ja joka vuosi useita tuhansia suomalaisia joutuisi identiteettivarkauden uhriksi.

Riku Sukari sanoo, että omista henkilötiedoista kannattaa pitää huolta, eikä netissä saa olla liian sinisilmäinen.

– Kehottaisin tiettyyn kriittisyyteen siinä, minkä verran tietoja itsestään netissä antaa. Netti ei ole niin turvallinen kuin miltä se näyttää.

Juttua korjattu 6.2.2015 klo 10:01. Lisätty mySafety ja Suomen Asiakastieto.

Suosittelemme