Äijät-ryhmän vetäjä, kajaanilainen tanssinopettaja Minna Palokangas on opettanut tanssia kolmen vuosikymmenen ajan. Sinä aikana salit ovat täyttyneet niin naisista kuin miehistä, ja myös pojat ovat löytäneet tanssitunneille Kainuussa.
– Kajaanissa poika- ja miestanssijoita on jo toista sataa, Palokangas sanoo tyytyväisenä.
Kaukana ollaan niistä ajoista, kun miestanssijasta tuli mieleen balettitunnilla, trikoissa tangon edessä harjoitteleva Kansallisoopperan reisilihasten ruumiillistuma.
– Raja-aidat ovat kaatuneet miestanssia ajatellessa, ainakin täällä Kajaanissa. Ensimmäiset yksittäiset poikaoppilaat aloittivat opissani 30 vuotta sitten, mutta esimerkiksi vielä 20 vuotta sitten miestanssijaan liitettiin hyvin feminiinisiä mielikuvia, vaikka balettitanssijoita pojissa on kourallinen verrattuna nykytanssiin. Nykyään on toisin ja tanssi on taas miesten hommaa, kuten se historiassakin on alkujaan ollut: Miehet ne tanssivat alun perin, naiset eivät edes saaneet tanssia, Palokangas huomauttaa.
Miehet ne tanssivat alun perin, naiset eivät edes saaneet tanssia.
Minna Palokangas
Kajaanissa pojat ovat erityisen innostuneita hip hopista, street dancesta ja breakdancesta.
– Esimerkiksi breakdance on niin fyysistä, että se on hyvin harvojen naisten laji, muun muassa ylä-asteikäisten poikien street-tanssiryhmää ohjaava Palokangas huomauttaa.
Palokangas on vetänyt myös jo vuosia aikuisten miesten tanssitunteja, ja paikalliset miestanssijat esiintyvät myös kansainvälisen koreografiakatselmuksen Kajaani Tanssii (siirryt toiseen palveluun) -tapahtumassa.
Naismaisuus ei Äijiin tartu
"Wauuu! Sinähän olet positiivinen, ja antaudut kaikkeen!" Tällaista palautetta esittävää nykytanssia harrastava Pekka Laakkonen saa yleisimmin tutustuttuaan uuteen ihmiseen, jolle Laakkosen harrastus tulee uutena asiana.
– Masentaviin ennakkoluuloihin en ollut vielä kertaakaan törmännyt täällä Kainuussa, kuvailee kajaanilaisessa Tanssiryhmä Äijissä jo vuosia esiintynyt ja treenannut ammattiopiston opettaja.
Laakkonen kuvailee nykytanssia miehekkääksi lajiksi.
– Ei meihin tule yhtään naismaisuutta vaikka me erilaisia koreografioita tanssimmekin. Kyllä me ihan teräksisiä kainuulaisia miehiä olemme kaikin puolin esittävästä nykytanssiharrastuksesta huolimatta.
Mikä äijätanssissa sitten on parasta Pekka Laakkosen mielestä?
– Hurtti huumori, hyvä ryhmä ja vetäjä joka saa innostumaan meidät ihan mihin vain. Balettiaskeliakin olemme tepastelleet, ja hameissa ja sukkahousut jaloissa esiintyneet, joten meille käy kaikki, Laakkonen nauraa.
Kajaanilaisista miehistä koostuva Äijät-ryhmä on esiintynyt ympäri maata, kiivaimmillaan keikkoja on ollut neljättäkymmenettä vuodessa. Lauantaina ryhmä nähdään Kajaani Tanssii -tapahtumassa.
Äijämäisiä askeleita ja kropan liikkeitä
Alun perin Äijät-ryhmä koottiin miehistä, joilla ei ole aiempaa tanssitaustaa. Opettajana työskentelevän Pekka Laakkosen taustalta löytyy lavatanssin harrastamista, se kun oli kovassa huudossa nyt 63-vuotiaan miehen nuoruudessa. Laakkonen sanoo, että tanssiharjoitusten tai esiintymisen jälkeen olo on mitä mahtavin.
– Se on niin kuin olisi vähän huumeissa. Niin ihana ja vapautunut tunne siitä seuraa kun adrenaliini on päässyt kunnolla virtaamaan! Olo on miellyttävä ja rauhallinen, Laakkonen kuvailee.
Balettiaskeliakin olemme tepastelleet, ja hameissa ja sukkahousut jaloissa esiintyneet, joten meille käy kaikki.
Pekka Laakkonen
Tietysti kirsikkana kakussa on esiintyminen, joka on saanut yleisön tempautumaan mukaan.
– Yleisöltä jos saadaan vastakaikua niin se on meille parasta palautetta. Me tykätään ihastuttaa katsojia tanssilla, vaikka se on meillä jäykempää. Katsojille se on varmasti mukavampaa katsoa, kun me ei välttämättä osata taivuttaa sormia ihan hienosti vaan äijämäisesti. Samoin kuin askeleet ja kropan liikkeetkin ovat äijämäisiä, Laakkonen kuvailee.
Esittävässä nykytanssissa Laakkosta kiehtoo erityisesti lavatansseja vapaampi itseilmaisu. Hän liittyi oitis Äijät-ryhmään kuultuaan, että sellainen ryhmä löytyy kotikaupungista.
– Itseään pitää koettaa haastaa aina uusiin juttuihin.