Hyppää sisältöön

Suomen ensimmäinen pop up -paikallislehti aikoo katsoa pohjoisen asioita toisesta vinkkelistä

Kuukauden ajan ilmestyvä verkkolehti Uusi Inari on valmiina suuntaamaan pohjoiseen. Nuoret toimittajat aikovat tarkastella Inarin asioita uusin silmin.

Vilma Ruokoski ja Mari Uusivirta
Kuva: Kaisu Jansson / Yle
Kaisu Jansson

Uuden Inarin päätoimittajan Mari Uusivirran koti Tampereella ei pursuile lähtövalmiita laukkuja ja laatikoita.

Lähdössä Uusivirta ja Uuden Inarin toimittaja Vilma Ruokoski kuitenkin ovat. Lauantaina heidän autonsa kokka suuntaa kohti pohjoista, Inariin.

Kahdeksan nuorta toimittajaa karistavat etelän pölyt jaloistaan ja suuntaavat kuukaudeksi tekemään Suomen ensimmäistä pop up -paikallislehteä.

Ajatus Uusi Inari -verkkolehdestä syntyi puolisentoista vuotta sitten, kun toimittajat halusivat kokeilla mitä kaikkea paikallisjournalismi voi olla. Kannukset projektille haettiin verkon yhteisörahoituspalvelusta ja ensimmäiset jutut on nyt julkaistu.

– Melkein kaikki on valmiina, enää villasukat puuttuvat rinkasta. Työtä varten on paljon tavaraa mukana ja lämmintä vaatetta, jotta tarkenemme tehdä kaikki jutut mitä kuukauden aikana haluamme, lapsena kahdeksan vuotta Kemijärvellä asunut Uusivirta selittää.

Verkkolehdessä halutaan mennä sisältö, ei muoto edellä

– Toiset aiheet sopivat videojutuksi, toiset paremmin tekstimuotoon. Me mennään aiheen ehdoilla, ensikosketuksensa Lapissa asumiseen viime kesänä Rovaniemeltä hakenut Ruokoski kertoo.

Toiset aiheet sopivat videojutuksi, toiset paremmin tekstimuotoon. Me mennään aiheen ehdoilla.

Vilma Ruokoski

Kaikkien toimittajien aiemmat siteet Lappiin ovat löyhät. He uskovat näkevänsä asioita, joita paikalliset eivät näe. Inarin arkea lähdetään tarkastelemaan vuokratusta omakotitalosta käsin, joka toimii myös toimituksen kotikolona.

Uusivirta kertoo, että verkkolehteen suunniteltuja aiheita on satoja. Tavoitteena on suhteuttaa paikallisten pieniltä tuntuvat kysymykset isompaan kokonaisuuteen. Ruokoski haluaa kertoa ainakin saamelaisten asioista.

Inari on ottanut nuoret toimittajat vastaan avosylin. Yhteistyökuvioita esimerkiksi paikallisten medioiden ja koulujen kanssa on jo vireillä.

Kun kysytään mitä naiset aikovat töiden lisäksi Lapissa tehdä, vastaus löytyy luonnosta.

– Minulla ei ole suksia, mutta varmasti pitää hiihtämässä käydä, Ruokoski sanoo.

Suosittelemme sinulle