Hyppää sisältöön

Paavi hyväksyy lasten ruumiillisen kurittamisen

Paavi Franciscus antoi viikottaisessa yleisötapaamisessa hyväksyntänsä lasten ruumiilliselle kurittamiselle, kunhan lasta ei nöyryytetä. Viime vuonna Vatikaani joutui YK:n ihmisoikeuskomitean hiillostettavaksi katolisten koulujen kuritustapojen vuoksi.

Paavi Franciscus pääsi mukaan poseeraamaan selfie-kuvaan Vatikaanissa 21. tammikuuta. Kuva: Maurizio Brambatti / EPA

Paavi Franciscus pitää lasten piiskaamista kurinpitomielessä hyväksyttävänä, kunhan lasten arvokkuus säilytetään, uutistoimisto AP kertoo.

Viikottaisessa tapaamisessaan yleisön kanssa paavi arvioi hyvän isän olevan sellainen, joka antaa anteeksi, mutta kykenee oikaisemaan lasta päättäväisesti tätä kuitenkaan lannistamatta.

Esimerkkinä hyvästä kurinpitotavasta paavi mainitsi isän, joka sanoi läimäyttävänsä toisinaan lapsiaan, mutta ei koskaan kasvoihin, jottei nöyryyttäisi heitä.

– Hänen täytyy rangaista heitä, mutta hän tekee sen oikeudenmukaisesti ja siirtyy eteenpäin, paavi sanoi tilaisuudessa, joka oli omistettu isien roolille perheissä.

YK vaatii Vatikaania puuttumaan katolisten koulujen kuritustapoihin

YK:n lasten oikeuksien sopimus kieltää ruumiillisen kurituksen, ja katolinen kirkko joutui viime vuonna YK:n kritiikin kohteeksi asian vuoksi. Komitea ilmaisi huolensa muun muassa tiedoista, joiden mukaan ruumiillinen kuritus on yleistä katolisissa kouluissa ja instituutioissa, erityisesti Irlannissa.

Komitea kehotti Vatikaania muuttamaan lakejaan niin, että ne erikseen kieltävät lasten ruumiillisen kurittamisen sekä kehittämään keinoja, joilla varmistetaan kiellon noudattaminen katolisissa kouluissa ja instituutioissa eri puolilla maailmaa.

Vatikaani sanoi, ettei se millään tavoin edistä ruumiillista kuritusta, mutta sillä ei ole keinoja toimeenpanna kieltoa katolisissa kouluissa. Vatikaanin mukaan se on vastuussa vain kiellon noudattamisessa Vatikaanin kaupunkivaltion sisällä.Vatikaani myös sanoi, että kirkon opetusten mukaan vanhempien tulisi kyetä puuttumaan lasten epäsopivaan käyttäytymiseen määräämällä siitä kohtuullisia seurauksia.

Kaiken ruumiillisen kuirtuksen kieltää vain nelisenkymmentä maata maailmassa. Suomessa se on ollut kiellettyä vuodesta 1984 lähtien.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa vanhemmat voivat edelleen lain mukaan lyödä lapsiaan, kunhan voimankäyttö on kohtuullista. 19 Yhdysvaltain osavaltiossa opettajat saavat käyttää ruumiillista kuritusta.

Suosittelemme sinulle