Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Keskusta haluaa keskioluen pois kaupoista

Keskusta rajoittaisi kaupassa myytävien oluiden alkoholipitoisuuden enimmillään 3,7 prosenttiin. Käytännössä se tarkoittaisi keskioluen poistamista kauppojen, kioskien ja huoltamoiden hyllyiltä.

Kaupan oluthylly.
Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle
Jussi Salokorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskusta on valmis poistamaan keskioluen tavallisten kauppojen, kioskien ja huoltamoiden hyllyiltä.

Puolueen hallitus teki asiaa koskevan linjauksen jo helmikuussa 2013. Linjaus on voimassa sunnuntaina julkistetussa vaaliohjelmassa.

– Kyllä on. Se on puoluehallituksen vuonna 2013 hyväksymässä tämmöisessä päihde- ja alkoholipolitiikkaa käsittelevässä linjapaperissa, kertoo keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen.

Laanisen mukaan paperissa oli monia muitakin ehdotuksia alkoholista aiheutuvien haittojen vähentämiseksi.

– Ja yhtenä ideana esitettiin, että siirryttäisiin samanlaiseen menettelyyn kuin Ruotsissa on tällä hetkellä, Laaninen jatkaa.

Puoluesihteerin mukaan keskusta tavoittelee tällä linjauksella yksinkertaisesti alkoholihaittojen vähentämistä.

– Jos miettii niitä miljardeja, mitä alkoholisairauksista ja ongelmista yhteiskunnalle koituu, niin meidän mielestämme on aivan paikallaan keskustella eri keinoista, kuinka näitä haittoja voidaan vähentää. Tämä on yksi keino.

Linjauksen tulo julki vaalien alla on Laanisen mukaan vain hyvä asia.

– Niin on tarkoituskin. Toivon, että tämä herättää oikein vilkkaan kansalaiskeskustelun. Onko tämä sopiva, löytyykö parempia keinoja, puoluesihteeri jatkaa.

Käytännössä kaupoissa myytävien oluiden alkoholirajan alentaminen tarkoittaisi keskioluen myynnin siirtymistä Alkoihin. Kaupoissa myytäisiin Ruotsin mallin mukaan ns. kakkosolutta.

Keskustan keskiolutlinjauksista kertoi ensimmäisenä viihdelehti Stara.

Suosittelemme