Hyppää sisältöön

Näkökulma: Teitittelen ainoastaan, koska muuten joku lyö luurin korvaan

Teitittelemisen yleistyminen on pelottavaa, koska se kertoo yhteiskuntamme epätasa-arvosta ja samalla kasvattaa sitä, uskoo Ylen toimittaja Anna Leppävuori.

Kuva: Antti Pylväs / Yle
Anna Leppävuori

Harva asia on yhtä ärsyttävää kuin asiakaspalvelijan suusta tuleva teitittely. Kuinka vanhana se minua oikein pitää?

Monessa kaupassahenkilökuntaa ohjeistetaan teitittelemään. En tiedä, kuka siitä pitää. Minua se ainakin ärsyttää.

En halua ostaa meikkivoidetta, kaulahuivia tai cheddarjuustoa palvelijalta vaan veroiseltani.

En kaipaa osoitusta siitä, että minun ja asiakaspalvelijan välillä olisi jokin sosiaalinen kuilu. Ei ole – en ainakaan halua, että olisi. En halua ostaa meikkivoidetta, kaulahuivia tai cheddarjuustoa palvelijalta vaan veroiseltani.

En haluaisi teititellä itse. Silti teen niin. Usein on nimittäin pakko, varsinkin toimittajana. Opin sen viimeistään silloin, kun haastateltavani kerran löi luurin korvaan, kun suustani lipsahti kysymys "onko sinulla nyt hetki aikaa" sen sijaan, että olisin kysynyt "onko teillä nyt hetki aikaa".

Oikeat tavat teititellä ovat ainakin minulta joskus aivan hukassa. Lipsauttelen sekaisin sinuttelua ja teitittelyä. Toisinaan taas kysyn "mitä olette tehneet", vaikka verbin pitäisi olla yksikössä – oikea muotohan olisi "mitä olette tehnyt". En suostu uskomaan, jos joku alle kuusikymppinen väittää osaavansa nämä verbivalinnat luonnostaan.

Suomen kielenasiantuntijoiden mukaan teitittely on jopa kasvussa. Se voi liittyä yhteiskunnan epätasa-arvon kasvuun: yhä harvemmin keskustelukumppanit ovat samalla viivalla elämässä.

Yhä harvemmin keskustelukumppanit ovat samalla viivalla elämässä.

Me suomea puhuvat olemme etuoikeutettuja. Suomi on harvinaisen tasa-arvoinen kieli. Kiinan tai korean kielellä keskustelevan pitää tarkkaan tietää, missä asemassa ja minkä ikäinen keskustelukumppani on, jotta häntä osaa puhutella oikein. Meidän kielessämme sanoilla ei ole edes sukupuolia, eikä meillä tarvitse käydä keskustelua siitä, mikä olisi sukupuolineutraali vastine sanalle "hän". Siksi sukupuolet ovat meillä tasa-arvoisia.

En kammoksu teitittelyä pelkästään, koska olen huonotapainen. Uskon, että teitittely vie yhteiskuntaamme myös väärään suuntaan: tulo- ja luokkaerojen suuntaan. En haluaisi, että yksikään kauppa pakottaisi henkilökuntaansa omaksumaan niin huonoa tapaa.

Suosittelemme sinulle