Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Runsas D-vitamiinin syöminen kostautui – teinityttö sairastui

Porilainen varhaisteini söi kiltisti vitamiininsa, mutta olo tuntui jatkuvasti flunssaiselta. Kun päänsärky ja väsymys vain jatkuivat, hakeutui hän lääkärin vastaanotolle. Oireilun taustalta löytyi liian suuri annos D-vitamiinia.

Vitamiinipillereitä pöydällä.
Kuva: Jessica Edén / Yle
Päivi Meritähti
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaiset eivät yleensä saa riittävästi D-vitamiinia ravinnosta, joten D-vitamiinilisien käyttäminen on tärkeää erityisesti talvikuukausina. Niitä pitäisi käyttää suositusten mukaan noin 7,5 - 20 mikrogrammaa päivittäin. Moni käyttää vitamiineja kuitenkin huomattavasti suosituksia enemmän.

– Paljon puhutaan siitä, että nämä annostukset eivät ole riittäviä ja siksi moni käyttää selvästi isompia annoksia. Joskus huomattavan suuri annostus voi aiheuttaa myrkytyksen, mutta tällainen tilanne ei ole kovin yleinen, kertoo Porin Yliopiston apteekin asiakaspalvelupäällikkö Marika Osara.

Turvallinen raja alle 100 mikrogrammaa

Porilainen teinityttö lienee tilastojen valossa poikkeus, mutta hänelle runsas D-vitamiinin käyttö aiheutti myrkytysoireita. Tyttö oli käyttänyt D-vitamiinilisiä 75 mikrogrammaa päivässä. Hänen ikäisellään 100 mikrogrammaa kuuluu vielä turvallisen saannin rajoihin.

– Alle 1-vuotiaille turvallisen saannin rajan sanotaan olevan 25 mikrogrammaa, 11-vuotiaaseen asti saisi käyttää 50 mikrogrammaa ja sitä vanhemmille 100 mikrogramman käyttämisen pitäisi olla turvallista. Näitä rajoja ei tulisi ylittää ilman lääkärin määräystä, Marika Osara toteaa.

Liiallinen D-vitamiinin käyttö voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, ruuansulatuskanavan oireita ja päänsärkyä. Pahimmissa tapauksissa munuaiset voivat jopa vaurioitua.

Todellinen tarve selviää verikokeella

D-vitamiini on rasvaliukoista ja sitä kertyy elimistöön helposti. Ruuasta sitä ei voi saada liikaa.

Marika Osaran mukaan ainoa tapa selvittää D-vitamiinin todellinen tarve on käydä verikokeessa.

– Omista tuntemuksista ei voi päätellä, saako D-vitamiinia riittävästi. Puutostila aiheuttaa esimerkiksi luustonmurtumia, flunssaa ja tulehduksia. Mutta oireita voi olla niin paljon muitakin. Ja usein toistuvat flunssatkin voivat johtua jostain ihan muusta kuin D-vitamiinin puutoksesta.

Myös lääkäri Hannu Vierola suosittelee mittausten tekemistä. Niiden avulla jokainen voi selvittää saako D-vitamiinia liian vähän tai hyvin harvinaisissa tapauksissa liikaa. Vierolan mukaan tuntuu uskomattomalta, että 75 mikrogramman annos voisi aiheuttaa oireita.

Lue lääkärin näkemys tilanteesta.

Suosittelemme sinulle