Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Yle Uutiset kysyi lastensuojelusta – kertomuksia sävyttivät raivo ja epätoivo mutta myös kiitollisuus

Lastensuojelukokemuksissa toistui kolme teemaa ylitse muiden: kotiavun saamisen vaikeus ilman lastensuojeluilmoitusta, vanhempien epäluottamus sosiaalityöntekijän työtä kohtaan ja sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuus

Leluja kopassa.
Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Ilona Turtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun Yle Uutiset pyysi lukijoilta kokemuksia lastensuojelusta, kertomukset olivat pääosin varsin surullisia. Omista kokemuksistaan kertoi runsaat 50 henkilöä ympäri Suomea: mukana oli niin vanhempia, lastensuojelun piiriin lapsena päätyneitä kuin myös sosiaalialalla työskenteleviä.

Lastensuojelukokemuksissa toistui kolme teemaa ylitse muiden: kotiavun saamisen vaikeus ilman lastensuojeluilmoitusta, vanhempien epäluottamus sosiaalityöntekijän työtä kohtaan ja sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuus.

Avun saamisen vaikeudesta yksi äiti kirjoitti esimerkiksi näin:

"Yritimme saada kodinhoitajaa perheeseemme ihan satunnaiseksi avuksi, kun äiti oli vakavasti masentunut ja isä ei enää vaan jaksanut tehdä kaikkea. --- Emme saaneet, koska masennus ei ollut riittävä syy avun saamiseksi."

Apua tuli vasta kun perheen äiti oli yrittänyt itsemurhaa.

Jotkut vanhemmat kertoivat myös joutuneensa lastensuojelun asiakkaaksi, kun he yrittivät hakea apua lapsensa sairautta varten. Kyseessä saattoi olla esimerkiksi jokin neurologinen sairaus.

"Hurjinta on se, ettei sairauden tai vamman aiheuttamaan ongelmaan tarjota muuta kuin lastensuojelupalvelut."

"Oli mainittu löydetyt villakoirat, tiskaamattomat tiskit"

Vanhempien epäluottamus sosiaalityöntekijöitä kohtaan liittyi usein pohdintaan siitä, kenen etua sosiaalityöntekijät ajavat. Onko tarkoitus vain hajottaa perhe, monet perheet miettivät.

"Pikkuhiljaa tajusin, ettei tarkoitus ollutkaan auttaa meitä, vaan etsiä elämästämme epäkohtia. Sain viime kesänä kaikki paperimme, myös nämä perhetyöntekijöiden kertomukset. Sinne oli mainittu löydetyt villakoirat, tiskaamattomat tiskit, pesemättömät pyykit. Joka kerta tarkistettiin, onko jääkaapissa syötävää."

Joissain tapauksissa vanhempien epäluottamus on kärjistynyt niin pahaksi, että he kertovat nauhoittavansa kaikki sosiaalityöntekijöiden kanssa käymänsä keskustelut - salaa.

Muutamat Yle Uutisille kokemuksistaan kertoneet sosiaalialalla työskentelevät kertovat, että lastensuojelutyöstä vaikeaa tekee sekin, ettei ole olemassa jotain "ideaalia", johon lastenseuojelutapauksia voisi verrata.

"Lastensuojelu "ideaalina" on tietenkin loistava ajatus, mutta käytännön toteutus on vaikeampaa, koska ei ole olemassa kahta samanlaista tapausta, kuten on oletettavissa esimerkiksi lääketieteessä."

"Tein lastensuojelutyötä vain muutaman rankan vuoden, enempää en jaksanut. Kun on 120 lasta huollettavana, vähät resurssit ja jatkuva henkisen työn paine (tappouhkauksia, some-herjauskampanjaa...), niin kyllä sitä alkaa myös omaa itseään ja elämäänsä suojelemaan, vaikka kuinka kokisi auttamistyön omakseen."

"Onko vika minussa ihmisenä? kysyy huostaanotettu lapsi

Lastensuojelun parissa työskentelevien vaihtuvuus nousi esiin etenkin Helsingissä.

Eräs Helsingin ulkopuolelta kotoisin oleva äiti kertoi näin:

"Jatkuva ihmistgen vaihtuminen olisi mielestäni aivan kamalaa, kuten Helsingissä on. Ei silloin voi toteutua lapsen paras."

"Asiakkaan perusluottamus viranomaisiin ja auktoriteetteihin ei ainakaan parane, kun ylin päättävä taho asiakkaan asioissa (sosiaalityöntekijä) voi vaihtua kaksi vuotta kestävän asiakkuuden aikana kolmasti tai jopa neljästi. Työntekijöitä kuunnellaan vaihtelevasti ja unohdetaan nopeasti sijoituspaikan työntekijöiden olevan kuitenkin niitä, jotka asiakkaan tilanteen ja asiakkaan useimmiten parhaiten tuntevat."

Muutama lastensuojelun piiriin lapsena joutunut lähetti myös Yle Uutisille kuvauksia elämästään. Eräs nuori nainen kuvaili niitä epävarmuuden tunteita, joita nousi pintaan, kun hänet huostaanotettiin 14-vuotiaana.

"Onko vika minussa ihmisenä? Epätietoisuus jo alussa herätti kysymyksiä. Kauanko joudun olemaan siellä? Milloin pääsen kotiin?"

"Itse koen saaneeni apua, heidän kanssaan oli helppo jutella"

Vaikka suurin osa Yle Uutisille lähetyistä lastensuojelukokemuksista oli surullisia, oli joukossa muutamia valoisampiakin kertomuksia.

"Arviointiajan jälkeen meille määrättiin oma sosiaalityöntekijä, joka on sen jälkeen pysynyt samana. Arviointiajan työntekijät olivat todella mukavia, eikä tämänhetkisessäkään ole moittimista", kirjoitti eräskin äiti.

Ja yhdellä toisellakin äidillä oli myönteisiä kokemuksia.

"Itse koen saaneeni apua ja työntekijät vaihtuivat vain kerran. Heidän kanssaan oli helppo jutella ja he eivät salanneet mitään, vaan kertoivat niin kuin asiat olivat."

Lastensuojelukokemuksista kertovat nimettömät lainaukset on poimittu Yle Uutisten lukijoiden lähettämistä kertomuksista. Yle Uutiset kiittää kaikkia elämäntarinansa lähettäneitä, jutussa niistä pystyttiin hyödyntämään vain osa.

Suosittelemme sinulle