Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kasarista tuli tiedekelpoinen – suurtutkimus kerää ensin musiikkimuistot

Koko 1980-luvun suomalainen nuorisokulttuuri aiotaan tutkia perinpohjin laajassa ja monivuotisessa Niin kasaria -tutkimusohjelmassa. Tutkimus alkoi helmikuun alussa musiikkimuistojen keruulla - Dingosta Dire Straitsiin, Rockradiosta paikallisradioihin ja kaseteista cd-levyihin.

Niin kasarii -tutkimus kerää parhaillaan nettikyselyllä suomalaisten musiiikkimustoja 1980-luvulta.
Niin kasarii -tutkimus kerää parhaillaan nettikyselyllä suomalaisten musiiikkimustoja 1980-luvulta. Kuva: Arvo Vuorela / Yle
Arvo Vuorela
Avaa Yle-sovelluksessa

1980-luvulta muistetaan kylmän sodan päättyminen, bodaus, keskiolut R-kioskeihin ja tietokoneiden nopea kehittyminen. Uusinta uutta olivat NMT-puhelin, mikroaaltouuni, VHS-videonauhuri, Commodore 64, Monkey-mopo, sähköhammasharja, cd-levy, paikallisradiot ja korvalappustereot.

Muun muasta näistä aineksista tehdään Niin kasaria – nuorisokultturit ja suomalaisen yhteiskunnan muutos 80-luvulla -tutkimus. Sen toteuttavat yhdessä Jyväskylän Yliopisto, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Svenska Litteratursällskapet.

– Kasarin tukiminen on tiedekelpoista monestakin syystä, arvioi Suomen historian professori Petri Karonen Jyväskylän Yliopistosta.

– Siitä rupeaa olemaan jo aikaa ja on hyvin paljon aikalaisia, jotka muistaa sen hyvin. Toisaalta aikaa on kulunut sen verran, että sitä voidaan ihan analyyttisesti tarkastella eri tieteenalojen näkökulmasta, miettii Karonen.

80-luvun nuoret nyt muistelemaan!

Muistitiedon keruu musiikista alkoinettikyselyllähelmikuun alussa ja jatkuu marraskuun loppuun saakka. Kirjallisuuden Seura ja Litteratursällskapet ovat vahvoja etenkin muistitiedon keruussa.  

Kyselyaineistoa puretaan puolitoista vuotta ja koko ohjelma kestää ainakin vuoteen 2020. Tuloksia toki julkaistaan välissä.

Syyskuun 1984 uusimmat ulkomaiset hitit (muun muassa Wham! -yhtye) olivat Timo T.A. Mikkosen ja alueellisten katsojaraatien arvioitavana Hittimittarissa.
Wham! oli kuuminta hottia 1984. Kuva: Yle Arkisto

– Nyt kerätään musiikkimuistoja niiltä, jotka kokevat olleensa nuoria 80 –luvulla, haluttiin isosti liikkelle ja etsittiin parhaat yhteistyökumppanit tutkimukseen, kertoo Karonen.

Tutkimus lähtee liikkeelle musiikista, koska se on hyvin kiinnostavaa. Karosen mukaan samalla voidaan tutkia sekä kotimaisia ilmiöitä että kansainvälisissä yhteyksissä monia muitakin asioita.

Monia tutkimusmenetelmiä

Kyselyaineisto on vain yksi osa laajaa tutkimusta. Lisäksi käytetään historiallisia asiakirjoja ja monenlaista digitaalista ja analogista aineistoa.

Jossain vaiheessa pystytään sanomaan 80-luvusta totaalisesti kaikki.

Petri Karonen

– Niitä on 80-luvulta olemassa aivan hirveästi olemassa, tallentunut varmaan liikaakin, pohtii Karonen.

– Myös tilastoaineistoa otetaan mukaan: mitä on myyty ja mitä on soitettu. Tietoja yhdistelemällä pyritään saamaan kokonaiskuva aikakaudesta ja nuorisomusiikista. Se on iso tavoite, mutta jossain vaiheessa pystytään sanomaan 80-luvusta totaalisesti kaikki, se ei ehkä onnistu minun elinaikanani, mutta yritetään kuitenkin, huokaa Karonen.

C-kasetteja muovirasiassa
80-luku alkoi kaseteilla ja päättyi cd-levyihin. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Juppeja, hippejä ja punkkareita

1980-luku oli reipasta nousu- ja juppikautta, jota seurasi 1990-luvun syvä lama.1980-lukua leimasi vaurastuminen ja tekniset innovaatiot. Musiikkiin niistä liittyvät muuan muassa c-kasetit, sony walkmanit, paikallisradiot, Rockradio, Music Television, festivaalit, Tiputanssi, cd:t ja videot.

Hyvä, että ryhmä on monitieteinen.

Petri Karonen

– Muistan Jake Nymanin ja Holle Holopaisen haastattelut Rockradion alkuvaiheista. He nimenomaan sanoivat, että nyt me voimme soittaa suomalaista rockia juuri siitä syystä, että se on aivan yhtä hyvää kuin kansainvälinenkin, muistelee Petri Karonen.

– Olen kuunnellut Rockradion vanhat soittolistat moneen kertaan läpi. Se on mielenkiintoista, mutta samalla ongelmallista. Olen yhtä aikaa aikalainen, mutta yritän myös tutkia. Hyvä, että ryhmä on monitieteinen. Henkilöt, joilla on hyvin vähän kokemuksia 80-luvulta, tuovat uusia näkökulmia, pohtii Karonen.

Mutta mitkä ovatkaan professorin kolme omaa kirkkainta musiikillista muistikuvaa 1980 -luvulta? Karonen miettii vain hetken.

– Musiikissa lähdetään liikkeelle  Eppu Normaalista, sitten voisi olla kyllä Dire Straits ja laitetaan vielä Blondie.

Suosittelemme sinulle