Hyppää sisältöön

Romahtaneiden järvien mysteeri ratkeamassa Grönlannissa – syynä ehkä ilmastonmuutos

Grönlannista on löytynyt järviä, joiden vesimassat ovat yhtäkkiä kadonneet. Ilmiöön yllätyksekseen törmänneet yhdysvaltalaistutkijat arvioivat, että vesien häviäminen järvistä voi liittyä Grönlannin poikkeuksellisen lämpimiin kesiin ja ilmastonmuutokseen.

Jääpeitteen alainen järvi on tyhjentynyt äkillisesti ja muodostanut jään päälle kraatterin näköisen muodostelman sekä syvän halkeaman. Kuva: Stephen Price / Ohio State University

Ohion yliopiston tutkimusryhmä oli kuvaamassa Grönlannin mannerjäätä karttoja varten, kun he löysivät yllättävän ilmiön.

Grönlannin jääpeitteen alla vuosikymmeniä uinunut järvi oli tyhjentynyt yhtäkkiä. Vesimassat olivat hävinneet muutamassa viikossa, ja järven päällä oleva jäämassa oli romahtanut kraatteria muistuttavaksi alueeksi.

Toisessa tapauksessa Grönlannin koillisosassa järvi täyttyi sulamisvedestä ja tyhjeni samoin hyvin nopeasti. Tämä toistui järvessä kahdesti kahden vuoden aikana.

Mistä on kysymys?

Tutkijoiden mukaan Grönlannin jääpeitteen alla olevat järvet todennäköisesti tulvehtivat sulamisveden lisääntyessä ja aiheuttavat järven reunoille halkeamia, joiden kautta vesi kulkeutuu pois järvestä. Syynä saattaa olla ilmaston lämpeneminen. Kesät ovat olleet ennätyksellisen kuumia Grönlannissa viime vuosina, kertoo Ohion yliopiston tutkimusryhmää Grönlannissa johtanut Ian Howat Ylelle.

Howatin ryhmä lensi Grönlannin yllä huhtikuussa 2014, kun tasaiselta jääpeitteeltä löytyi järven romahtamisesta kertova kraatteri.

– Järvi oli vakaa useita vuosikymmeniä, minkä jälkeen vesi valui pois muutaman ennätyksellisen lämpimän kesän jälkeen, kertoo geotieteiden apulaisprofessori Howat Ohion yliopistosta.

Howatin mukaan ilmiö saattaa kertoa Grönlannin jääpeitteessä tapahtuvasta perustavanlaatuisesta muutoksesta.

Piilossa olevat järvet löytyivät sattumalta

Tutkijat ovat kuvanneet äkillisesti tyhjentyvien järvien ilmiötä huolestuttavaksi ja jopa katastrofaaliseksi. Koskaan aikaisemmin tutkijat eivät ole Grönlannissa pystyneet seuraamaan järven vesien katoamista lähes reaaliajassa.

Kun järvi täyttyy lämpimistä sulamisvesistä, heikentyy myös järveä ympäröivä jää.

– Jos näemme saman jääpeitteen alaisen järven tyhjenevän ja täyttyvän uudelleen ja uudelleen, täytyy jääkerroksiin vapautua niin paljon lämpöä, että oletamme sen muuttavan mannerjäätikön toimintaa laajastikin, sanoo geotieteiden professori Michael Bevis tiedeuutisia julkaisevassa EurekAlert! (siirryt toiseen palveluun)-uutispalvelussa.

Tutkijat epäilevät, että sulamisvedet kaivertavat jäähän tunneleita, joiden kautta lämmin vesi kulkeutuu yhä syvemmälle Grönlannin mannerjäähän. Tunnelit saattavat levitä alueille, jotka ovat aikaisemmin olleet paksun jääkerroksen peitossa kallioperään asti. Näin mannerjäätikkö saattaa sulaa yhä nopeammin.

Michael Bevisin mukaan kahden äkillisesti tyhjenevän järven löytyminen lyhyen ajan sisällä voi merkitä Grönlannin mannerjään sulamisessa käännekohtaa. Bevisin tutkimusryhmä löysi ensimmäisen järven sattumalta maaliskuussa 2013, Howatin ryhmä runsas vuosi myöhemmin.

– On huomattavaa, että nämä kaksi järveä löytyivät peräjälkeen, Bevis kertoo EurekAlert-julkaisussa.

– Tällaisen sulamisen seurauksena jopa mannerjään syvemmät sisustat tulevat muuttumaan, hän arvioi.

Jään alla jopa tuhansia järviä?

Tutkijat ovat jo pitkään tienneet, että mannerjään jääpeitteiden alla voi sijaita järviä. Syvällä mannerjään sisällä tapahtuvia muutoksia on kuitenkin vaikea tutkia. Niitä on päästy tutkimaan vasta viime aikoina parantuvien tutkimustekniikoiden, kuten GPS-laitteiden ja satelliittitietojen avulla.

Toinen tutkijoiden löytämistä tyhjentyneistä järvistä sijaitsee Grönlannin lounaisosassa. Kuva: Yle / Uutisgrafiikka

Järvien määrää ei myöskään tiedetä. Osa tutkijoista pitää mahdollisena, että jääpeitteen alaisia järviä voisi olla jopa tuhansia.

Ilmatieteenlaitoksen tutkimusprofessorin Timo Vihman mukaan tyhjenevien järvien ilmiö voi olla ilmastonmuutoksen seurausta.

– Hyvin mahdollisesti. Grönlanti on menettämässä jäämassaa lisääntyvän sulamisen ja jäävuorten lohkeilun seurauksena. Silloin jäätikkö muuttuu liikkuvammaksi ja railoja avautuu enemmän, Vihma kuvailee.

Grönlannissa alueet, missä lumen tai jään pintakerros sulaa kesän aikana, ovat laajentuneet huomattavasti. Myös sulamiskausi on monin paikoin pidentynyt.

– Yksittäisen järven tyhjeneminen ei sinänsä ole huolestuttavaa, mutta jos ilmiö tulee yleisemmäksi, se voi olla merkki siitä, että mannerjäätikkö on tullut epästabiilimmaksi, Vihma sanoo.

– Grönlannin mannerjäätikön pieneneminen on tärkeä tekijä valtamerten pinnan korkeudelle, ja siksi Grönlannissa tapahtuviin muutoksiin on syytä kiinnittää vakavaa huomiota, Vihma sanoo.

Amerikkalaistutkijoiden tutkimustuloksista uutisoitiin ensin The Cryosphere -tiedesivustolla sekä Nature-tiedejulkaisussa.

Suosittelemme sinulle