Hyppää sisältöön

Nuoret naiset, koira, hevonen ja alpakka ovat löytäneet maaseudun rauhan

Maatilojen rakennukset käyvät tällä hetkellä huonosti kaupaksi. Myyntiajat ovat useita kuukausia. Viime vuosina maaseutu on kiinnostanut erityisesti nuoria naisia.

Koveron perinnetilan piha
Kuva: Mari Siltanen / Yle
Yrjö Hjelt

Maatilarakennusten ja taajamien ulkopuolisten asuintalojen myynti on tyssännyt Lounais-Suomessa. Länsi-Suomen Metsätilat Oy:n toimitusjohtaja Jukka Pusa kertoo, että myyntiajat ovat useita kuukausia.

– Myyntiajat ovat varsin pitkiä. Jos nyt keväällä pannaan myyntiin, niin voi olla ettei mene kaupan ennen kuin ensilumi sataa.

Koira, hevonen ja alpakka turvana

Jukka Pusa sanoo, että metsäpalstat ja pellot menevät kaupaksi, mutta rakennusten myynti on vaikeaa. Pusa on pannut merkille, että maaseudun rauhasta ovat tällä hetkellä kiinnostuneita etenkin yksinäiset, nuoret naiset.

– Nuoret naiset kasvatetaan nykyään niin, ettei yksin maalla asuminen - vaikka metsän keskelläkin - pelota millään tavalla.

Pusan mukaan nuoret naiset muuttavat maalle usein ilman miestä, mutta jotain turvaa heillä sentään on mukanaan.

– Yleensä heillä on kyllä iso koira, ehkä hevonenkin. Kyllä ison koiran kanssa sitten siellä hyvin uskalletaan asua.

Myös kiinteistönvälittäjä Timo Paavilainen Länsi-Suomen OP-Kiinteistökeskuksen Porin toimistosta on pannut merkille nuorten naisten invaasion maalle.

– Aika monet näistä naisista ovat eläinrakkaita. Maalle muutetaan esimerkiksi koirien ja alpakoiden kanssa, Timo Paavilainen sanoo.

Halvat hinnat houkuttavat

Jukka Pusan mukaan 20–30-vuotiaita naisia houkuttavat maalle ennen kaikkea kohtuuhintaiset asunnot.

Länsi-Suomen Metsätilat myy metsää, peltoa ja asuinrakennuksia Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä- ja Keski-Pohjanmaan maakuntien alueella. Metsänhoitoyhdistysten omistama yhtiö teki viime vuonna yli neljä sataa kiinteistökauppaa, joista yli puolet oli pelkkiä metsäpalstoja.

– Metsää uskalletaan ostaa huonoinakin aikoina. Se on aika varma sijoitusmuoto, mutta maaseudun asuinrakennuksista ei olla niin kiinnostuneita, toimitusjohtaja Jukka Pusa sanoo.

Suosittelemme sinulle