Hyppää sisältöön

100 000 suomalaisen harkittava MM-hiihtojen seuraamista televisiosta

Hiihto on hyvä harrastus, mutta kilpaurheilussa ja sen seuraamisessa on omat vaaransa, kertoo vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen keskusjärjestön pääsihteeri Juha Kaarivaara.

televisio, lumisade
Kuva: Yle
Jarno Ranta

Suomalaiset ovat talviurheilukansaa, mutta Falunin MM-hiihtoja ei katsota läheskään kaikissa suomalaiskodeissa. Näin on myös Suomen noin 100 000 vanhoillislestadiolaisen kodeissa.

- Hiihto on hyvä harrastus, mutta monissa urheilutilaisuuksissa saattaa olla paljon oheistoimintaa musiikin ja muun menon muodossa, mikä voi olla turmiollista uskovalle ihmiselle. Esimerkiksi ihmisessä lihallisuutta ruokkiva musiikki onkin uskon elämän kannalta vaarallista, ja se on myös sitä, mistä Jumalan sana varoittaa. Se on yhtä vaarallista televisiossa tai netissä kotona tai kylässä, Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen pääsihteeri Juha Kaarivaara sanoo.

Hiihto on hyvä harrastus, mutta monissa urheilutilaisuuksissa saattaa olla paljon oheistoimintaa musiikin ja muun menon muodossa, mikä voi olla turmiollista uskovalle ihmiselle. Esimerkiksi ihmisessä lihallisuutta ruokkiva musiikki onkin uskon elämän kannalta vaarallista, ja se on myös sitä, mistä Jumalan sana varoittaa.

Juha Kaarivaara

Hän kuitenkin tähdentää, että esimerkiksi Falunin MM-hiihtoja televisiosta tai netistä katsovia vanhoillislestadiolaisia ei rangaista millään tavalla. Kaarivaara sanoo, että esimerkiksi television katselussa on kyse henkilökohtaisista valinnoista, joiden myötä ”uskon aarre ja lahja” on mahdollista säilyttää elämässä.

- Jokainen joutuu tekemään omakohtaiset ratkaisut, mutta televisiosta on keskusteltu vanhoillislestadiolaisuuden piirissä. Silloin on tultu yhteisymmärrykseen, että ei hankita televisiota, koska se ei ole uskovaisen kodin kaluste. Netissäkin uskovainen ihminen joutuu tekemään valinnat, mikä on vaarallista uskon elämälle ja mikä ei.

Kaarivaaran mukaan 1960-luvulla tehty linjaus on edelleen hyvä ja voimassa.

- Televisio tarjoaa paljon sellaista sisältöä, joka on uskon elämälle turmiollista. Siksi on katsottu parhaimmaksi, että kodeissa ei ole tällaista houkutusta, vaikka televisiossa on myös paljon hyvää sisältöä. Itsekin olen katsonut televisiota lääkärin vastaanotolla ja hiihtokilpailuja myös netistä, mutta hyvin tarkka olen ollut siinä, että en ole katsonut huonoa sisältöä.

Huonolla sisällöllä Kaarivaara tarkoittaa muun muassa väkivaltaa ja seksiä.

- Se ohjaa Jumalan sanan vastaiseen toimintaan, Kaarivaara sanoo.

Hänellä ei olekaan televisiota.

- Olen todennut vaimoni kanssa, että se olisi perhe-elämällemme, kasvatuksellemme ja itsellemme tosi turmiollista.

**Korjaus 16.00: **Muokattu otsikkoa. Alkuperäinen otsikko antoi ymmärtää, että pääsihteeri suosittelisi jättämään kisat katsomatta.

Suosittelemme sinulle