Hyppää sisältöön

Keppanakohun nostattanut toimittaja vastaa Anttilalle: Paljastus tuli keskustan omista riveistä

Keskustapuoluetta odotetun vaalivoiton alla kärvistänyt keskiolutmiina sytytettiinkin puoleen omista riveistä. Kohujutun tehnyt toimittaja kertoo saaneensa asiasta vinkin välikäden kautta keskustaväen omista riveistä viime viikonvaihteen vaaliristeilyllä.

Keskustapuolueen keskiolutlinjauksen julkisuuteen nostanut Jocka Träskbäck kiistää pelanneensa jutullaan tietoisesti minkään puolueen pussiin. Kuva: Yle
Miki Wallenius

Keskustapuolueen forssalainen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila epäili tiistaina eduskunnan täysistunnossa, että kohu keskustan aikeisiin palauttaa keskiolut kaupoista takaisin Alkoon olisi synnytetty kokoomuksen "likaisten temppujen osastolta."

Linjaukseen tyytymätön henkilö avasi laivalla suunsa väärässä paikassa väärään aikaan

Jocka Träskbäck

Merkintä aiheesta löytyi keskustan vuodelta 2013 peräisin olevasta paperista, mutta se ei sisälly keskustan strategisiin vaalitavoitteisiin.

Paljastuksen teki tamperelainen toimittaja Jocka Träskbäck, joka toimii päätoimittajana Stara.fi -sivustolla. Hän tyrmää Sirkka-Liisa Anttilan väitteet.

– Salaliittoteorioiden kehittäminen ja levittäminen on puolueelle näemmä helpompaa kuin ymmärtää paljastuksen lähteneen omasta leiristä. Keskustan rivit rakoilevat, ja linjaukseen tyytymätön henkilö avasi laivalla suunsa väärässä paikassa väärään aikaan, kertoo Träskbäck Ylelle jutun lähteestä.

Vinkki toimittajalle tuli välikäden kautta keskustan vaaliristeilyltä, jossa puolueen johto nostatti kenttäväen henkeä huhtikuun vaaleihin.

Turun Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan myös kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen mainitsi keskustan keskiolutlinjauksesta yhteisöpalvelu Twitterissä helmikuun ensimmäisenä päivänä. Asia tuli silloin pienen piirin tietoon, mutta ei noussut vielä julkiseen keskusteluun.

"Typerä vaatimus piti saada ihmisten tietoon"

Jocka Träskbäck kiistää olevansa kokoomuksen asialla. Päinvastoin, hän kuvaa omaa suhdettaan kokoomukseen hyvin etäiseksi.

– En ole kokoomuksen jäsen. Sanotaan näin, että se puolue ei halua olla kanssani missään yhteydessä, hän nauraa.

Sirkka-Liisa Anttilan epäili myös, että olutkohun takana olisikin Panimoliitto, koska liittoa johtaa Elina Ussa, joka on aiemmin toiminut kokoomuksen ministerien, eduskuntaryhmän ja europarlamenttiryhmän avustajana.

Anttilan viittausta Panimoliittoon Träskbäck ei ymmärrä lainkaan.

Ajattelin vain, että tällainen typerä vaatimus täytyy tuoda ihmisten tietoon

Jocka Träskbäck

– Juttuni julkaistiin netissä klo 08.30 eikä siinä ollut mitään viitettä Panimoliittoon. Liitto mainittiin netissä asian yhteydessä vasta joskus iltapäivällä. Anttilan väitteet ovat kuin jostain vitsikirjasta.

Jocka Träskbäck yllättyi aiheuttamastaan kohusta, joka sopivasti piristi poliittista keskustelua eduskuntavaalien alla.

– En odottanut tästä kohua. Ajattelin vain, että tällainen typerä vaatimus täytyy tuoda ihmisten tietoon. Sama lipsahdus olisi voinut tapahtua vaikka puoluekokouksen jatkoilla. Ihmiset puhuvat juovuksissa usein ohi suunsa, ja joskus vieressä sattuu olemaan liikaa korvia.

Hän muistuttaa, että hänen vetämänsä verkkolehti on uutisoinut paljon "alkoholilain typeryyksistä ja tämä juttu sopi siihen linjaan hyvin". Träsbäck on tyytyväinen siihen, että paljastuksen ansiosta keskustapuolue näyttää luopuneen vaatimuksestaan siirtää keskiolut takaisin Alkoon.

– Kantani on, puolueista riippumatta, että viinit täytyy saada maitokauppaan ja Suomi kohti Eurooppaa.

Korjattu klo 11.20 Toisin kuin jutussa kirjoitettiin, eduskuntavaalit järjestetään huhtikuussa, ei maaliskuussa.

Suosittelemme sinulle