Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Eroottinen fantasia viedään käsistä kirjastossa – elokuva siivittää kysyntää

Viisikymppisen englantilaisen perheenäidin kirjoittama eroottinen fantasiaromaani nousi Suomessakin nopeasti suuren lukijakunnan kulutukseen. Ensi-iltaan tuleva Fifty Shades of Grey -elokuva lisää entisestään kirjatrilogian kysyntää kirjastoissa. Kertomakirjallisuuden valikoimaan harkitaan kirjastoissa jopa uuden erotiikka-luokan perustamista.

nainen ja tiikerintalja
Kuva: Kalle Kultala
Riitta Pihlaja
Avaa Yle-sovelluksessa

Viisikymppinen kahden lapsen äiti Lontoosta kirjoitti 2012 romaaniksi unelmiensa tarinan. Erika Leonard James loi Christian Greyn, joka on upporikas ja komea nuori mies, jonka seksuaaliset mieltymykset vinksahtivat sijoiltaan lapsuudessa koetun hyväksikäytön seurauksena.

Eroottinen romaani Sidottu ja sen kaksi jatko-osaa ovat todella kuluneet suomalaistenkin käsissä. Kirjoja on myyty Suomessa parissa, kolmessa vuodessa yli 215 000 kappaletta.

Eroottisesta kirjallisuudesta on tullut salonkikelpoista.

Keski-ikäistyvien naisten suosikki

E. L. James ilmiselvästi tiesi, mistä ikäisensä naiset haluavat lukea: päälukijakuntaa ovat keski-ikäistyvät naiset. Suosikkiromaanin tie kirjastoon esimerkiksi Lappeenrannassa oli mutkainen.

– Mietimme aluksi, kuuluuko tällainen kirja kirjastoon. Koeluimme sitä, ja totesimme sitten, että ei kirjan jättämiseen pois valikoimista ollut vahvoja perusteita, kirjastonhoitaja Paula Kärki Lappeenrannan maakuntakirjastosta sanoo.

Nyt uusi eroottinen fantasia viedään käsistä kirjastoissakin.

Elokuva siivittää kysyntää

– Meillä on 18 nidettä trilogian ensimmäistä Sidottu-romaania. Ensi-iltaan tuleva elokuva on jälleen lisännyt sen kysyntää niin, että tälläkin hetkellä kirjaa jonottaa seitsemän varaajaa, kirjastonhoitaja Paula Kärki Lappeenrannan maakuntakirjastosta sanoo.

Kirjan kahta jatko-osaa ei tällä hetkellä lueta aivan yhtä ahkerasti. Kummastakin jatko-osasta Lappeenrannan maakuntakirjastossa on puolentoista kymmentä nidettä, mutta kirjan saa luettavaksi ilman varaustakin.

Eroottinen kirja ei ole uusi keksintö

Fifty Shades of Gray -trilogian suosio saattaa perustua siihen, että vastaavaa ei ole viime vuosikymmeninä kirjoitettu. Eroottisia klassikoita on kirjastoissa ollut lainattavissa tähänkin saakka, mutta useimmat teokset ovat viime vuosituhannelta ja jopa satoja vuosia sitten kirjoitettuja.

– Muistan yhä, kun nuorena luin D.H. Lawrencen Lady Chatterleyn rakastajan. Se oli merkittävä kokemus, ja edustaa minulle vieläkin näiden kirjojen parhaimmistoa, ehkä toiminnankin kuvauksena, mutta myös elämän ja arvojen kuvauksena, Paula Kärki kertoo.

Nykyerotiikan ystävillä juhla-aikaa

Yle esittää parhaillaan Tuhmia tarinoita -sarjaa Yle Femmalla. Sarja on nähtävissä myös Yle Areenassa. Sarja on ensisijaisesti naisille suunnattu eroottisia tekstejä käsittelevä kirjallisuusohjelmasarja. Haastateltavina on kirjailijoita, historiantutkijoita ja muita viisaista ihmisiä, jotka kertovat, miten kieli, seksi ja stereotypiat ovat muuttuneet ajan saatossa ja mihin eroottisia tekstejä voi käyttää.

Fifty Shades of Gray -elokuva tulee ensi-iltaan perjantaina 13. helmikuuta.

Eroottinen musiikki siivittää Lappeenrannassa myös Montolan puhallinorkesteria. Maaliskuun 7. päivänä Montola soittaa musiikkia teoksesta, joka on orkesterin mukaan "aiheuttanut punaa monen suomalaisen poskille".

Suosittelemme sinulle