Hyppää sisältöön

Seinäjoen Amadeus säteilee kuin rokokoopunkkari

Seinäjoen kaupunginteatterin Amadeus on tämän kevään suurtapaus. Esitys kertoo nuoren neron Amadeus Mozartin ja kateellisen hovisäveltäjä Antonio Salierin elämästä. Näytelmässä loistavat niin päätähdet, peruukit kuin puvustuskin. Ohjaajana on virolainen Ain Mäeots.

Esa Ahonen kertojana ja Salierina. Topi Kohonen nuori nero Amadeus Mozart.
Esa Ahonen kertojana ja Salierina. Topi Kohonen nuori nero Amadeus Mozart. Kuva: Pasi Takkunen/Yle
Anri Koski

Seinäjoen kaupunginteatterin kevään suurteos kertoo nuoren neron Amadeus Mozartin ja kateuden kalvaman hovisäveljäjä Antonio Salierin elämästä. Tapahtumissa peilataan 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alun loisteliasta hovielämää Wienissä.

Peruukit ja puvustus ovat merkittävässä roolissa. Puvustuksen on suunnitellut Riikka Aurasmaa ja peruukit Johanna Uusitontti.

Amadeus
Kuva: Pasi Takkunen/Yle

–  Mozartista saatava tieto ei kerro, että hän olisi räväkästi pukeutunut. Mutta hänen käytöksensä ja elämänsä on ollut epätyypillistä. Tässä meidän versiossamme Amadeus on rokokoopunkkari, kuvaa Aurasmaa.

– Halusin, että Mozart näkyy ja erottuu selkeästi hovin ja muodollisen maailman pukeutumistavasta. Koko ajan näytelmässä näkyy Mozartin toiseus ja erilaisuus. Hän on vapaa, ei sovi siihen yhteiskuntaan, ei siihen maailmaan, summaa Aurasmaa.

Puvustus auttaa roolihahmon henkisen tilan löytämisessä

– Puvustus on erittäin hieno. Se helpottaa huomattavan paljon roolihahmon henkisen tilan löytämisessä. Puvut vaihtuvat, ne rapistuvat, meikki valahtaa,  peruukit häviävät. Tämä auttaa näyttelijän dramaturgista juonenkannattelua, sanoo nimiroolin esittäjä, näyttelijä Topi Kohonen.

– Amadeuksen hahmossa tapahtuu iso muutos. On mukava päästä näyttelemään se koko kaari, lisää Kohonen.

Amadeus Topi Kohonen ja Amadeuksen vaimo Constanze Liisu Aurasmaa.
Amadeus Topi Kohonen ja Amadeuksen vaimo Constanze Liisu Aurasmaa. Kuva: Pasi Takkunen/Yle

Salieria näyttelee oopperalaulajan koulutuksen saanut  Esa Ahonen. Hänellä on kaksoisrooli sekä tarinankertojana että Salierina.

– Roolin suurin vaikeus on kertojana luoda kontakti yleisön kanssa. Yleisön kanssa pitää olla luottamuksellisissa väleissä. Sitten pitää äkkiä hypätä mukaan kohtaukseen roolihenkilönä, kuvaa Ahonen.

Näytelmän ohjaa Ain Mäeots. Hän on virolainen teatteri- ja elokuvaohjaaja. Hänen kotiteatterinsa on Tartossa Venemuine-teatteri. Siellä hänen ohjauksiaan ovat mm. Fanny ja Alexander ja tämän vuoden suurtyönä Obinitsa - näytelmä kertoo yhden suvun vaiheista vuosisadan ajan.

Amadeuksen ensi-ilta Seinäjoen kaupunginteatterissa on lauantaina 14.2.2015.

Suosittelemme sinulle