Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Pyykeistä kosteutta kuivaan sisäilmaan

Kuivaa sisäilmaa voi kosteuttaa kotikonstein muun muassa pesemällä vaatteita ja käymällä suihkussa ja saunassa. Rajoituksia kuitenkin on. Näin kertoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Allergia- ja astmaliiton sisäilma-asiantuntija Tuula Syrjänen.

Talvella sisäilma on kuiva ja moni hakee apua ilmankostuttimista tai päästämällä esimerkiksi sauna- ja suihkuhöyryt huoneilmaan. Milloin huoneilmassa on liikaa kosteutta ja mitä siitä voi aiheutua? Tästä kertoo Allergia- ja astmaliiton sisäilma-asiantuntija Tuula Syrjänen. Kuva: Yle
Reeta Cremin
Avaa Yle-sovelluksessa

Liian kuiva ilma ärsyttää suomalaisten ihoa, silmiä ja hengitysteitä erityisesti talvella.

– Vaikka olisi terve, tuntee varmasti kuivuuden iholla ja hengitysteissä, sanoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Allergia- ja astmaliiton sisäilma-asiantuntija Tuula Syrjänen.

Kuivaa sisäilmaa voi Syrjäsen mukaan kosteuttaa kotikonstein muun muassa pesemällä vaatteita sekä käymällä suihkussa ja saunassa. Pyykin kuivattaminen oleskelutiloissa tuo myös kosteutta kotiin. Rajoituksia kuitenkin on.

– Jos kosteus alkaa tiivistyä ikkunoiden kylmiin sisäpintoihin, silloin kosteutta alkaa olla huoneessa liikaa ja kosteuden tuottoa pitäisi silloin rajoittaa, Syrjänen kertoo.

– Jos näin kuitenkin käy, kannattaa myös miettiä, onhan ilmanvaihto kotona kunnossa, Tuula Syrjänen sanoo.

Liika kosteus menee rakenteisiin

Saunan ja suihkun tuoma kosteus on kuitenkin vain lyhytaikaista. Tämän takia Allergia-ja astmaliitosta kannatetaan ilmankosteuttajia.

– Laite pitää vain pitää puhtaana. Ja jos on lapsia tai lemmikkejä, pitää olla varovainen, sillä laite on kuuma, Syrjänen kertoo.

– Parasta on, että ilmankosteuttajan sijoitaa oleskelutiloihin tai makuuhuoneeseen, jossa sen voi laittaa yöksi päälle.

Sisäilma-asiantuntijan mukaan sisäilmaa ei saa kuitenkaan kosteuttaa liikaa, sillä kosteus voi tiivistyä talon rakenteisiin.

– Rakenteissa on kylmiä pintoja, jonne kosteus voi alkaa tiivistyä, mikäli sisätiloja kosteutetaan liian paljon, Syrjänen sanoo.

Suosittelemme