Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Generaattorin kärähdys sulkee Kajaanin tunnelivoimalan

Kajaanin tunnelivoimalassa generaattorin käämit kärysivät puoli yhdentoista aikaan torstaiaamupäivänä . Vahingon vuoksi tunnelivoima on pois käytöstä jopa useita viikkoja.

Kuohuu ja kohisee.
Kuva: Ville Kinnunen / Yle
Miia Roivainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pelastuslaitokselta kerrotaan, että tunnelivoimalan generaattorin käämien kärytessä ei ollut näkyviä liekkejä. Vielä ennen puolta päivää sammutus- ja tuuletustyöt olivat käynnissä, mutta vahingon seuraukset olivat jo tiedossa.

– Vahingot ovat isot, ja tunnelivoimala on suljettuna useamman viikon. Emme tiedä vielä millaiset vauriot onnettomuus aiheutti, kertoo Kainuun Voiman käyttöpäällikkö Kimmo Keinänen.

Kärähdyksestä aiheutui niin paljon savua, että pelastuslaitos joutui menemään sisään tunnelivoimalaan savusukellusvarusteissa. Kajaanin Petäisenniskassa sijaitseva Koivukoski III -voimalaitos on miehittämätön laitos, joten ihmisiä ei ollut vaarassa missään vaiheessa.

– Voimalaitoksen automaattinen pikasulku oli toiminut, ja lopettanut voimalan toiminnan. Emme tiedä milloin tunnelivoimala avataan uudestaan, Kimmo Keinänen kertoo.

– Kajaaninjoen voimalaitoksia joudutaan nyt ajamaan täydellä teholla vuorokauden ympäri. Toivotaan, ettemme joudu turvautumaan ohijuoksutuksiin, vaikka niihin mahdollisuus onkin.

Sähköntuotantoon tunnelivoimalan sulkeminen ei Keinäsen mukaan juurikaan vaikuta.

Kajaaninjoen voimalaitoksia joudutaan nyt ajamaan täydellä teholla vuorokauden ympäri.

Kimmo Keinänen

– Tilanne voi aiheuttaa tuotannon menetyksiä, vaikka yöaikaan toiminnassa ollut tunnelivoimala saadaankin paikattua Kajaaninjoen voimalaitosten juoksutuksilla melko hyvin.

– Tällaiselle onnettomuudelle ajankohta on aina huono, mutta ehkä erityisesti juuri nyt, koska kevättä vasten vettä on muutenkin paljon. Nyt olisi otollisin aika ajaa vettä hallitusti, Kainuun Voiman käyttöpäällikkö Kimmo Keinänen kertoo.

Viikon kuluessa selviää, millä aikataululla ja resursseilla tunnelivoimalan korjaustyöt saadaan toteutettua.

Suosittelemme