Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Tekniikka hiljensi tehtaat – uhanalaiset työn äänet ovat nyt museotavaraa

Tekniikan kehittyessä monet koneiden äänet ovat katoamassa. Kuusi eurooppalaista museota kerää työn ääniä kaikkien käytettäväksi.

Work with sounds, Werstas
Kuva: Jan Hynnä / Yle
Kaisu Jansson
Avaa Yle-sovelluksessa

Teollisuuden ja työelämän äänet ovat katoavaa kansanperinnettä, jota kerätään nyt talteen tuleville sukupolville.

Kuusi eurooppalaista museota tallettaa teollisuuden ja työkoneiden ääniä EU-rahoitteisessa projektissa. Tavoitteena on, että jokainen museo kerää sata ääntä tämän vuoden syksyyn mennessä. Suomesta mukana on Työväenmuseo Werstas Tampereelta.

Werstaan kokoelmapäällikkö Leena Ahonen kertoo, että museot heräsivät muutamia vuosia sitten kauhunsekaisiin tunteisiin. Pelkät kuvat ja esineet eivät kerro riittävästi teollisesta historiasta.

Tarkoituksena on säilöä koneista lähteneitä ääniä, jotta tulevaisuudessa tiedetään miltä kone on kuulostanut. Talteen kerätään äänen lisäksi video koneen toiminnasta sekä voimakkuudesta kertovat desibelit.

– Voi olla vaikeaa hahmottaa, miten valtavan äänekästä esimerkisi paperitehtaalla tai kirjapainossa on ollut, sanoo Ahonen.

Äänet kootaan verkkoon englanninkieliselle sivustolle, josta kuka tahansa voi käyttää niitä ilmaiseksi. Museot kaipaavat koneiden ääniä kovasti käyttöönsä, mutta niitä voivat hyödyntää myös esimerkiksi peliteollisuus ja oppilaitokset.

Työpaikkojen kovista äänistä on tullut saastetta

Tekniikan nopea kehitys polkee jalkoihinsa monia kulttuurihistoriallisesti merkittäviä ääniä. Esimerkiksi Työväenmuseo Werstaassa esillä olevan Finlaysonin tehtaan höyrykoneen oma ääni on jo unohtunut. Kone ei toimi ja täysin vastaavaa ei ole löydetty toimivana muualta.

– Viime vuosina työpaikkojen ääniä on hiljennetty ja pauhaavista koneista on tullut äänisaastetta. Kun kerrotaan entisaikojen työntekijöiden päivittäin kohtaamasta arjesta, myös kovat äänet on tärkeää saada talteen, Ahonen selittää.

Työväenmuseo Werstaan tiloissa toimivan museokirjapainon ääni ei ole vielä hävinnyt, vaikka konetta käyttävien Raimo Rajalan ja Juhani Kestilän mukaan automatisointi on ajanut kirjapainotyöntekijät pois painoista.

– Yksi kirjapainon kuolemaan vaikuttanut oli kopiokone. Rank Xerox -kopiokoneet tulivat 1960-luvulla Suomeen ja vähensivät tuhansia työpaikkoja kirjapainoista, Rajala summaa.

Work with sounds, Werstas
Pelkät kuvat kirjapainotyöntekijöiden arjesta eivät riitä välittämään todellisuutta tuleville sukupolville. Kuva: Jan Hynnä / Yle

Tampereella ollaan keskitytty keräämään tämän päivän työelämän ääniä. Seuraavaksi tarkoitus on mennä tallentamaan aerosolin valmistuksesta lähteviä ääniä.

Kun kerrotaan entisaikojen työntekijöiden päivittäin kohtaamasta arjesta, myös kovat äänet on tärkeää saada talteen.

Leena Ahonen

Werstaan lisäksi koneiden äänitallenteita kerätään Ruotsissa, Sloveniassa, Saksassa, Belgiassa ja Puolassa. Yhteistyömuseoissa saatetaan tallentaa vain menneiden vuosikymmenten koneita.

Vinkkejä kiinnostavista äänistä otetaan vastaan Työväenmuseo Werstaassa, mutta omaa nauhoitettua ääntä sinne ei voi lähettää.

- Haluamme olla varmoja, että ääni on oikeasta lähteestä ja oikealla tavalla tallennettu, kertoo Ahonen.

Suosittelemme