Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

FARC aikoo lopettaa lapsisotilaiden värväämisen

Kolumbian hallitus vaatii kaikkia alle 17-vuotiaita vapaiksi.

Separatistiryhmä FARC:n jäseniä partioimassa lähellä tietä Keski-Kolumbiassa.
Farc-sissejä partioimassa Caucan maakunnassa Kolumbiassa kesällä 2012. Kuva: Christian Escobar Mora / EPA
Mika Hentunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kolumbian suurin kapinallisryhmä FARC aikoo lopettaa lapsisotilaiden värväämisen. FARCin tiedottaja Ivan Marquez kertoi asiasta maan hallituksen kanssa Havannassa Kuubassa käytyjen neuvottelujen päätteeksi.

– FARC on päättänyt olla ottamatta taistelijoikseen alle 17-vuotiaita ja toivoo, että sosiaalisesti oikeudenmukainen rauhansopimus saavutettaisiin pian, Marquez muotoili ryhmittymänsä kannan.

17-vuotias on Kolumbiassakin vielä alaikäinen. Marquezin mukaan nuorimmat FARCin riveissä olleet lapsisotilaat ovat olleet 15-vuotiaita.

Kolumbian hallitus on arvioinut, että FARC on käyttänyt tiedustelutehtävissä jopa kahdeksanvuotiaita. FARC on puolestaan syyttänyt hallitusta alaikäisten yllyttämisestä liittyimään sissien riveihin.

Lapsisotilaat ovat olleet yksi keskeisistä kohdista rauhanneuvotteluissa. Kolumbian hallitus ja FARC aloittivat neuvottelut  lokakuussa 2012.

Osapuolet ovat tähän mennessä sopineet myös maatalouden uuditustuksista, huumekaupan kitkemiseen liittyvistä toimista sekä entisten sissien oikeudesta osallistua politiikkaan. Ehdotusta varisinaiseksi rauhansopimukseksi ei ole kuitenkaan vielä tehty.

FARC on käynyt sissisotaa Kolumbian hallitusta vastaan vuodesta 1964 lähtien. Taisteluissa ja levottomuuksissa on kuollut arviolta 220 000 ihmistä. Yli viisi miljoonaa on joutunut lähtemään kodeistaan.

Kolumbian hallitus arvioi toissa vuonna raportissaan, että FARC on perustamisestaan lähtien värvännyt kaikkiaan 13 000 lapsisotilasta.

Suosittelemme sinulle