Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Guantanamon vankileirin sulkemiselle taas uusi este

Yhdysvaltain senaatti esti vankien siirrot. Obama saattaa käyttää veto-oikeuttaan.

Valkopukuinen vanki kävelee Guantánamon vankileirin pihamaalla.
Valkopukuinen vanki kävelee Guantánamon vankileirin pihamaalla huhtikuussa 2014. Kuva: Mladen Antonov / AFP
Mika Hentunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Presidentti Barack Obaman tavoite sulkea kiistelty Guantanamon vankileiri Kuubassa ennen virkakautensa loppua näyttää entistä vaikeammalta saavuttaa. Republikaanienemmistöinen senaatti hyväksyi lain, joka estää suunnitellut vankien siirrot ulkomaille.

Senaatin puolutusvaliokunta äänesti laista suljettujen ovien takana äänin 14–12. Valkoisen talon mukaan Obama aikoo käyttää veto-oikeuttaan, jotta laki ei tulisi voimaan. Siitä huolimatta on mahdollista, ettei Obama ehdi toteuttaa tavoitettaan, sillä hän on Valkoisessa talossa enää kaksi vuotta.

Yhdysvaltain laivastotukikohdassa sijaitsevaan Guantanamon leiriin alettiin viedä Afganistanin sodassa kiinni otettuja terroristiepäiltyjä alkuvuonna 2002. Siellä on ollut yli 770 vangittua, jotka edustavat 42 eri kansallisuutta. Vankilaa on yritetty sulkea jo useiden vuosien ajan.

Guantanamossa on edelleen 122 vankia. Sulkemista nopeuttaakseen Obaman hallinto on suunnitellut, että vankeja siirrettäisiin kotimaihinsa. Suuri osa vangeista on Jemenistä.

Jäljellä olevista 122:sta 54 voitaisiin siirtää välittömästi pois Guantanamosta. 58 tapausta käsitellään uudelleen.

Suosittelemme