Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Myanmar sanoo lähes 50 sotilaan kuolleen taisteluissa kapinallisia vastaan Kiinan rajan tuntumassa

Myanmarin eli entisen Burman hallinto on pyrkinyt neuvotteluihin maan lukuisten kapinallisryhmien kanssa. Paljon ongelmia on kuitenkin ratkaisematta. Tuoreimmat väkivaltaisuudet ovat tapahtuneet Kiinan rajan tuntumassa.

Karen National Liberation Army -sotilaita 66. vallankumouspäivänä.
Karen National Liberation Army -sotilaita 66. vallankumouspäivänä 31. tammikuuta. Kuva: Kc Ortiz / AFP
Teemu Juhola
Avaa Yle-sovelluksessa

Myanmarissa eli entisessä Burmassa hallituksen joukot ja kapinalliset ovat käyneet verisiä taisteluja Shanin osavaltiossa lähellä Kiinan rajaa.

Valtiollisen median mukaan 47 Myanmarin armeijan sotilasta on kuollut ja yli 70 haavoittunut yhteenotoissa Kokangin alueelta tulleiden kapinallisten kanssa. Kapinallisten kokemista menetyksistä ei ole kerrottu.

Hallituksen kontrolloimien tiedotusvälineiden mukaan Laukain alueella on viime päivinä ollut yli kymmenen yhteenottoa. Myanmarin armeija on tehnyt lisäksi viisi ilmaiskua.

Myanmar kertonut Kiinalle tilanteesta

Yhteenotot ovat olleet niin rajuja, että Myanmarin johto on tiedottanut niistä Kiinalle. Kiina on huolestunut siitä, että siviilejä pakenisi sotatoimien takia rajan yli Yunnanin maakuntaan. Joitakin vuosia sitten tuhansia ihmisiä pakeni Myanmarista taisteluja Yunnaniin.

Etniseltä taustaltaan kiinalaisten Kokang-kapinallisten on sanottu pyrkivän valloittamaan alueen pääkaupunki Laukai, joka sijaitsee Myanmarin koillisosassa 800 kilometrin päässä maan suurimmasta kaupungista Yangonista.

Presidentti Thein Sein on osana Myanmarin avautumispolitiikkaa pyrkinyt neuvottelemaan maan lukuisten kapinallisryhmien kanssa. Myanmarin johto tavoittelee koko maata koskevaa tulitaukosopimusta, mutta sen toteutumisesta ollaan vielä kaukana.

Alustavia tulitaukosopimuksia on saatu aikaan, mutta armeijan ja kapinallisten välisiä yhteenottoja tapahtuu Shanin osavaltion lisäksi muun muassa Kachinin osavaltiossa.

Eri etniset ryhmät ovat sanoneet, että lukuisia kysymyksiä on ratkaistava ennen kuin varsinaisia rauhansopimuksia voidaan allekirjoittaa.

Suosittelemme sinulle