Hyppää sisältöön

Tutkimus: USA:ta uhkaa vuosisadan lopulla "megakuivuus" – maatalous loppuu Keskilännestä

Kalifornia ja monet Yhdysvaltain keskilännen osavaltiot ovat tämän vuosisadan aikana kärsineet ankarasta kuivuudesta. Nasan ilmastotutkijoiden tuoreen selvityksen mukaan ongelmat ovat vasta pientä alkusoittoa siille, mitä vuosisadan lopulla on odotettavissa.

Kuivuutta Nevadassa kesällä 2014. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tutkijat ovat julkistaneet tuoreen tutkimuksen Yhdysvaltain ilmaston pitkän aikavälin kehityksestä. Science Advances -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistu tutkimus on karua luettavaa varsinkin Maan lounaisosan ja Keskilännen osalta.

Ilmastotutkijat ovat jo kauan olleet käytännössä yksimielisiä siitä, että länsirannikolla sijaitsevan Kalifornian osavaltion sekä Keskilännen ilmasto on muuttumassa kuumemmaksi ja kuivemmaksi. Tutkijat pyrkivät selvittämään, miten trendi jatkuu tämän vuosisadan lopulla ja siitä eteenpäin, ja mitä käytännön seurauksia muutoksesta olisi.

Tutkimuksessa hyödynnettiin tietämystä, jota on saatu pohjoisella pallonpuoliskolla 1100- ja 1200-luvuilla vallinneesta erittäin voimakkaasta lämpö- ja kuivuuskaudesta, joka tunnetaan Keskiajan ilmaston poikkeustilana. Tuolloin kuivuusjaksot kestivät jopa 50 vuotta.

Poikkeavampaa kuin keskiajan ilmaston poikkeusjakso

Nasan tutkimuksen mukaan seuraukset näyttävät vakavilta. Todennäköisin vaihtoehto on, että Keskilännen ja Kalifornian ilmasto muuttuu kuluvan vuosisadan loppupuolella vielä kuumemmaksi ja kuivemmaksi kuin Keskiajan ilmaston poikkeustilan aikana.

– Sekä USA:n lounaisosassa ja keskilännessä puhutaan 80 prosentin todennäköisyydestä, että vuosisadan lopulla esiintyy 35 vuotta kestäviä kuivuusjaksoja, mikäli ilmastonmuutos jatkuu nykyisellään, kertoi tutkimukseen osallistunut Cornellin yliopiston tutkija Toby Ault BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Kaliforniassa jatkuu parhaillaan neljättä vuotta kuivuus, mitä pidetään alueen pahimpana kuivuusjaksona yli tuhanteen vuoteen. Sen seurauksena karjankasvattajat ovat joutuneet myymään eläimiään, maanviljelijät ovat hylänneet peltojaan ja kaupungeissa on aloitettu veden säännöstely.

USA:n osavaltioista Kalifornian ohella Arizona, Nevada, Uusi Meksiko, Oklahoma ja Teksas ovat kärsineet poikkeuksellisen vähistä sateista 11 vuotena 2000-luvulla.

Vesipula kasvaa kaiken aikaa varsinkin Kaliforniassa, sillä alueen väestö kasvaa, samoin kuin halu käyttää vettä.

"Megakuivuus" estää nykymuotoisen maatalouden

Tutkijoiden ennustamaan "megakuivuuteen" verrattuna tähän mennessä nähdyt ongelmat ovat vielä vähäisiä, kuvailee Columbian yliopiston ilmastotutkija Jason Smerdon Guardian-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Mikäli ennuste toteutuu, Kalifornia ja Keskilänsi tulevat kärsimään kroonisesta vesipulasta, mikä tekisi maanviljelyn ja karjankasvatuksen nykyisin menetelmin mahdottomaksi. Myös normaali asuminen vaatisi suuria sopeutustoimia.

Kuivumiseen on kaksi selkeää syytä; vähentyvä sademäärä sekä nousevan lämpötilan aiheuttama haihtumisen lisääntyminen.

Tutkijat painottavat, ettei pelottavan ennusteen tarvitse käydä toteen. Se voidaan estää hillitsemällä ilmaston lämpenemistä.

Suosittelemme sinulle