Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Näkökulma: Veronkiertäjät kuriin Kreikassa ja velkakin hoituu

Mitä yhteistä on Syrizan lupauksilla ja sveitsiläisestä yksityispankista vuodetuilla tilitiedoilla? Ainakin se, että jo kaksi ex-valtiovarainministeriä on joutunut Lagarden listan vuoksi oikeuteen veronkiertokuvioissa. Kreikan arvioidaan menettävän veronkierron vuoksi jopa 30 miljardia vuosittain, kirjoittaa Hanna Säntti.

Kreikan lippu liehuu maan parlamentin katolla 25. tammikuuta.
Kreikan lippu liehuu maan parlamentin katolla 25. tammikuuta. Kuva: Angelos Tzortzinis / AFP / Lehtikuva
Hanna Säntti
Avaa Yle-sovelluksessa

"Meillä täytyy olla täysin puhtaat paperit, kun liittymme euroon", julisti Kreikan valtiovarainministeri Yiannos Papantoniou vuonna 1999. Kreikka halusi liittyä euroon, mutta ei täyttänyt euron kriteereitä.

Kun Kreikka ei pystynyt täyttämään kriteereitä alkuperäisessä aikataulussa, Ateena ja Bryssel sopivat uuden takarajan. Kreikka liittyisi euroon pari vuotta kaavailtua myöhemmin.

Ja katso, ihme tapahtui. Kreikan talouden tunnusluvut kääntyivät pian kuin taikaiskusta paremmiksi: budjettivaje laski, inflaatio hidastui ja velkaantuminen taittui.

Vuonna 2001 Uusi demokratia -puoluetta edustava valtiovarainministeri Panpantoniou saattoikin kilistää maljoja ministeritovereidensa kanssa. Helleenit täyttivät jäsenyysehdot ja saivat luvan liittyä euroon. 

Lopun tiedämmekin.

Kriisi paljasti bluffin

Finassikriisin puhjettua bluffi paljastui. Kreikan paperit olivat liittymishetkellä olleet kaikkea muuta kuin puhtaat. Maa oli systemaattisesti väärentänyt tilastoja täyttääkseen yhteisvaluutan ehdot.

Euroeuforia vaihtui eurokriisiin. Ja sitä soppaa hämmennetään taas tänään, kun euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat Brysseliin neuvottelemaan Kreikan kohtalosta. Nyt vaakalaudalla on jo sekin, voiko maa jatkaa euron jäsenenä.

Tällä kertaa neuvottelijana ei kuitenkaan ole Papantoniou, vaan Syriza-puolueen Yanis Varoufakis. Uunituore valtiovarainministeri haluaa neuvotella Kreikan tukipaketin ehdot uusiksi, mutta lupaa toisaalta, että Kreikka laittaa viimein oligarkit kuriin.

Ja paperinsa tahrineita oligarkkejahan Kreikassa totisesti riittää. Kuten vaikkapa ex-valtiovarainministeri Papantoniou ja hänen myöhempi kollegansa, Pasok-puoluetta edustava Giorgos Papaconstantinou.

Ministerit kansan kukkarolla

Siinä missä Kreikka vedätti muita euromaita, keskittyi ex-valtiovarainministeri Papantoniou huijaamaan maansa verottajaa. Syyttäjän aiemman arvion mukaan ex-ministeri ja hänen vaimonsa olivat jättäneet vuosina 2000–2010 kolme miljoonaa euroa veroja maksamatta.

Kourakoulta löytyi muun muassa salainen tili kansainvälisen HSBC-pankin sveitsiläisyksiköstä. Tilille oli jemmattu 1,3 miljoonaa euroa. Rahojen alkuperäksi on epäiltu lahjuksia, joita myös puolustusministerinä toiminut Papantoniou olisi saanut asekauppojen yhteydessä.

Marraskuussa Papantoniou ja hänen vaimonsa Stavroula Kourakou tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen veropetoksista.

Porukalla paratiisipankissa

Pariskunnan jäljille päästiin, kun Kreikka alkoi viimein tutkia niin kutsuttua Lagarden listaa. Listalla viitataan tietovuotaja Hervé Falcianin HSBC-pankista varastamiin tietoihin, jotka päätyivät ensin Ranskan verottajalle ja maan silloiselle valtiovarainministeri Christine Lagardelle.

Lagarde taas antoi listan edelleen muun muassa kreikkalaiselle kollegalleen. Listalta löytyi yli 2000 HSBC:n Geneven-yksityispankin kreikkalaisasiakkaan nimi.

Viime viikolla nämä HSBC-pankista vohkitut tiedot tulivat ryminällä julkisuuteen Kansainvälisten tutkivien toimittajien ICIJ:n ja Le Monde -lehden Swissleaks-vuodossa, jonka tutkimisessa Ylen A-studio ja MOT olivat myös mukana.

Sukulaisten nimet pois

Papantoniou ei kuitenkaan ole ainoa Lagarden listan kanssa näppinsä polttanut kreikkalaisministeri. Myös ex-valtiovarainministeri Giorgos Papaconstantinou joutuu kreikkalaisen Kathimerini-lehden mukaan tämän kuun lopussa oikeuden eteen listan vuoksi. Yksi syytteistä on kavallus valtiota vastaan.

Juuri Papaconstantinou sai aikoinaan listan Lagradelta. Hän kuitenkin poisti siltä kolme sukulaistaan ja hillosi sen jälkeen listan vuosiksi pöytälaatikkoonsa.

Listaa päästiin tutkimaan vasta, kun Kreikka pyysi listaa uudestaan Ranskalta. Tällöin paljastui myös ex-ministerin vilunkipeli.

Saksa auttaa ilomielin

Veronkierto on edelleen Kreikassa iso ongelma. Kreikan elinkeinoelämän tutkimuksen mukaan Kreikka menettää vuosittain noin 30 miljardia euroa veronkierron vuoksi. Sillä makselisi jo kummasti velkojakin ja parantaisi sosiaaliturvaa.

Veronkierto ja oligarkit ovat yksi syy Syrizan jättivoittoon. Pääministeriksi noussut Alexix Tsipras uhosi ennen vaaleja, että Syriza laittaa veronkiertäjät viimein ahtaalle.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble ennättikin Kathimerini-lehden mukaan jo luvata tuoreelle kollegalleen Yanis Varoufakisille, että Saksa lähettää Kreikkaan ilomielin 500 verovirkamiestä auttamaan urakassa.

Saa nähdä, kelpaako tämä avuntarjous Kreikalle. Raha ainakin kelpaisi.

Suosittelemme