Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

"Tunnen oloni turvalliseksi, kunhan en näytä kuka olen"

Etelä-Ruotsin Malmössä juutalaiset kertovat jatkuvasta häirinnästä, johon syyllistyvät äärioikeiston sijaan muslimit.

Henrik Grynfeld.
Henrik Grynfeld, juutalainen opettaja on asunut Malmössä yli 40 vuotta ja tekee opettajantyötään maahanmuuttajavaltaisessa Rosengårdissa. Kuva: Jyrki Hara / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

– Minua on nimitelty ja uhkailtu. Olen saanut kuunnella tappouhkauksia sekä kaikkia juutalaisia että itseäni kohtaan, kuvailee Henrik Grynfeld kokemuksiaan yläkoulun opettajana Malmön maahanmuuttajavaltaisessa lähiössä, Rosengårdissa.

Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki on saanut antisemitistisen maineen. Yle Uutisten tapaamat juutalaiset vahvistavat käsitystä.

– Häirintää juutalaisia vastaan tapahtuu. Erityisesti nuoret joutuvat sen kohteeksi, mutta myös muut, sanoo juutalaisen seurakunnan hallituksen puheenjohtaja Jehoshua Kaufman.

Antisemitismi liitetään monesti äärioikeistoon ja uusnatseihin, mutta Malmössä juutalainen yhteisö kokee suurimmaksi uhaksi radikaaleimmat maahanmuuttajat Lähi-idästä.

– Kyse on ennen kaikkea muslimimaista tulleista nuorista miehistä, joilla on asenteita ja vihamielisyyttä, Kaufmann sanoo.

Israelin ja Palestiinan konflikti läsnä Malmössä

Antisemitismi on aina liittynyt muihin ideologioihin kuin islamiin. Mutta voi olla totta, että joidenkin tekojen takana on radikaaleja muslimeja.

Adam Omar

Opettaja Grynfeldin mukaan uusnatsit eivät huoleta häntä lainkaan, muslimit sitäkin enemmän. Kaukainen Palestiinan konflikti kiristää ryhmien välejä myös Malmössä.

– Jos ei pidä Israelista, ei ehkä pidä myöskään juutalaisista, Grynfeld tuumaa.

Rosengårdin muslimiasukkaat eivät niele argumenttia sellaisenaan.

– Antisemitismi on aina liittynyt muihin ideologioihin kuin islamiin. Mutta voi olla totta, että joidenkin tekojen takana on radikaaleja muslimeja, arvioi Somaliasta kotoisin oleva Adam Omar ja sanoo ymmärtävänsä juutalaisvähemmistön huolia kaupungissa.

Hän toteaa samalla, että myös muslimit saavat Malmössä pelätä uskontonsa ja ulkonäkönsä vuoksi.

Teini-ikäinen Zina Merniz toteaa, että alueella asuu myös paljon palestiinalaisalueilta lähteneitä, jotka varmasti kokevat suurta tuskaa Israelin ja palestiinalaisten välisestä väkivallasta.

Hänen mielestään asian ei pitäisi tärvellä toisessa maassa asuvien muslimien ja juutalaisten välejä.

– Ei kahden ihmisen tarvitse asettua toisiaan vastaan vain, koska heidän kotimaansa ovat konfliktissa keskenään, Zina sanoo Rosengårdin kauppakeskuksen edessä.

Viharikoksista suuri osa jää pimentoon

Olen saanut kuunnella tappouhkauksia sekä kaikkia juutalaisia että itseäni kohtaan.

Henrik Grynfeld

Yli 300 000 asukkaan Malmössä asuu useita tuhansia maahanmuuttajataustaisia muslimeja. Juutalaisia on vähemmän – noin 1 500 ihmistä – ja vuosien myötä yhteisö on kutistunut entisestään.

Juutalaisseurakunnassa oli vielä 1970-luvulla 2 000 jäsentä, nyt heitä on runsaat 500. Yksi syy on juutalaisten itsensä mukaan juuri antisemitismi.

Malmön poliisin tilastojen mukaan antisemitistisiä viharikoksia tehdään ryhmän pienuuteen nähden suhteellisen paljon. Viime vuonna tapauksia oli vajaat viisikymmentä, kun islamofobisiksi merkittyjä viharikoksia oli kolmisenkymmentä. Toisaalta ylivoimaisesti suurin viharikosten kategoria on "muukalaisvihamieliset", johon sisältyy myös muslimeihin kohdistuvia tekoja.

Aluepäällikkö Mats Karlsson Malmön poliisista ei suostu vahvistamaan kuvaa radikaalien muslimimaahanmuuttajien vainoamista juutalaisista.

Ei kahden ihmisen tarvitse asettua toisiaan vastaan vain, koska heidän kotimaansa ovat konfliktissa keskenään.

Zina Merniz

– Viharikoksista tavallista suurempi osa jää piiloon. Pyydämme aktiivisesti eri ryhmiä ilmoittamaan teoista, jotta saamme tilanteesta totuudenmukaisen kuvan, hän sanoo.

Opettaja Henrik Grynfeld sanoo jopa harkitsevansa paluuta syntymämaahansa Puolaan, koska juutalaisten asema on käynyt Malmössä niin hankalaksi.

– Tunnen oloni turvalliseksi, kunhan en näytä kuka olen. En kulkisi täällä kipan tai Daavidin tähden kanssa, hän sanoo.

Jyrki Hara, Yle Uutiset
Malmö

Suosittelemme sinulle