Hyppää sisältöön

Geneven ilmastoneuvottelut nytkähtivät eteenpäin – sali puhkesi aplodeihin

Ilmastoneuvotteluissa on saatu aikaan sopimus luonnoksesta. Yksityiskohdat eivät ole vielä tiedossa, mutta Geneven ilmastokokouksesta tulleiden tietojen mukaan tuleviin kokouksiin jää vielä paljon vaikeita asioita ratkottavaksi.

Perun ympäristöministeri Manuel Pulgar-Vidal saapui Genevessä järjestettävään ilmastokokoukseen 8. helmikuuta. Kuva: Martial Trezzini / EPA

Genevessä käytävissä kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa on hyväksytty luonnos uudeksi maailmanlaajuiseksi ilmastosopimukseksi.

192 maan neuvotteluiden puheenjohtaja Daniel Reifsnyder kysyi edustajilta, voidaanko pöydällä ollut esitys hyväksyä, ja kun kukaan ei vastustanut, nuija kopsahti pöytään. Kuusi päivää sopimustekstiä hieroneet neuvottelijat puhkesivat taputuksiin.

Geneven kokous on yksi kolmesta joulukuussa järjestettävää ilmastohuippukokousta valmistelevasta tapaamisesta. Sen tarkoituksena on ollut "virtaviivaistaa" viime vuonna Perussa aikaansaatua heikkoa sopimusta.

Lopullinen päämäärä on solmia joulukuussa Pariisissa maailmanlaatuinen sopimus, joka todella rajoittaisi maailman hiilidioksidipäästöjä, jotta ilmastonmuutos saataisiin pysähtymään alle kahteen asteeseen.

Genevessä hyväksytyn luonnoksen yksityiskohtia ei ole vielä julkistettu.

Neuvotteluista tihkuneiden tietojen mukaan luonnos on hyvin laaja, sillä kaikkien maiden toiveet on haluttu ottaa mukaan. Tästä on seurannut, että varsinaisia ongelmia ei ole vielä ratkaistu, vaan moniin ongelmakohtiin on tarjolla keskenään hyvinkin ristiriitaisia ratkaisuja.

Suurin ratkaistava kiista koskee päästöjen vähentämisvaatimuksen jakamista eri maiden kesken.

Seuraava Pariisin huippukokouksen valmistelukokous järjestetään kesäkuussa Saksan Bonnissa.

Suosittelemme sinulle