Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kananmunan kolesteroli ei ehkä olekaan kauhistus – Yhdysvaltain ravintosuositukset saattavat muuttua radikaalisti

Kolesterolilla on huono maine: elimistölle välttämätön rasva-aine liitetään niin sydänkohtauksiin, aivoinfarkteihin kuin muihinkin sydän- ja verenkiertosairauksiin. Ihmisiä on varoiteltu syömästä esimerkiksi kananmunia ja katkarapuja siinä pelossa, että niiden sisältämä kolesteroli siirtyy verenkiertoon tukkimaan suonia.

Kananmunia.
Kuva: Arja Lento / Yle
Teija Santaharju
Avaa Yle-sovelluksessa

Amerikkalaisille annetut viralliset ravintosuositukset saattavat piankin muuttua ainakin ruoan kolesterolin osalta, mikäli joulukuussa kokoontuneen asiantuntijapaneelin mielipiteet otetaan huomioon vuoden 2015 ohjeistuksessa. Paneeli (2015 Dietary Guidelines Advisory Committee) on arvovaltainen, mutta Harvard Health -julkaisun mukaan tutkijoiden suosituksia ei aina valtion ohjeistuksissa huomioida.

Monien ravintotieteilijöiden ja lääkärien mielestä vuosikymmenien varoittelu ruoan sisältämän kolesterolin vaarallisuudesta on saattanut olla tyystin turhaa. Kolesterolilla on huono maine: elimistölle välttämätön rasva-aine liitetään niin sydänkohtauksiin, aivoinfarkteihin kuin muihinkin sydän- ja verenkiertosairauksiin.

Ihmisiä on varoiteltu syömästä kolesterolia sisältäviä ruokia – esimerkiksi kananmunia, katkarapuja ja hummeria – siinä pelossa, että ruoan kolesteroli siirtyy verenkiertoon tukkimaan suonia. Moni tutkija on nyt sitä mieltä, että tämä on turhan suoraviivainen oletus.

Ihmisen elimistö muodostaa kolesterolia itsekin, ja kolesterolilla on kehossa tärkeät tehtävänsä. Kolesteroli on solujen rakennusaine ja hormonien esiaste.

Tutkijoiden mukaan ravinnon sisältämän kolesterolin sijasta kansalaisten olisi syytä varoa tyydyttyneitä ja transrasvoja eli kovia rasvoja, jotka nykytiedon valossa vaurioittavat verisuonia pahemmin kuin ruokavaliosta saatu kolesteroli.

Harvardin yliopisto julkisti torstaina lyhennelmän paneelin joulukuisesta kokouksesta.

Suosittelemme