Hyppää sisältöön

Ihmepuu lataa vaikka kännykkäsi – VTT kehitti uudenlaisen energian kerääjän

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkijat ovat kehittäneet prototyypin puusta, joka kerää energiaa ympäristöstään sisä- ja ulkotiloissa. Käyttäjä voi purkaa energiapuun varastoiman sähkön pienlaitteisiin, kuten kännykkään, mikropiireihin, lämpömittariin ja LED-lamppuihin.

VTT:n kehittämän prototyyppipuun lehdet painetaan Oulussa. Kuva: VTT
Taneli Kärki

Projektissa on kyse demonstraatiosta, jossa on yhdistetty VTT:n erilaisia huippuosaamisia. Puu koostuu aurinkoenergiaa keräävistä lehdistä ja 3D-tulostuksella valmistetusta biokomposiittirungosta.

Aurinkoenergian lisäksi puuhun voidaan lisätä monia erilaisia energiankeräämistapoja. Kuluttajatasolla puu voisi soveltua esimerkiksi kännykän lataamiseen. Projektipäällikkö Matti Tähtinen kertoo ihmepuun useista käyttömahdollisuuksista.

– Puuhun on mahdollista integroida elektroniikkaa. Voidaan saada nättiä ulkonäköä ja designiä yhdistettynä elektroniikkaan. Yksittäiseen esineeseen on myös mahdollista kytkeä internet, Tähtinen kertoo.

Voidaan saada nättiä ulkonäköä ja designiä yhdistettynä elektroniikkaan.

Matti Tähtinen

Kokonsa puolesta pöydälle sopivan puun käyttömahdollisuudet eivät Tähtisen mukaan lopu vielä tähän. Käyttäjä voi myös kommunikoida puun kautta tai se voi toimia ympäristön mittavälineenä.

Puun lehdet valmistuvat Oulussa

Rungon oksissa sojottavat lehdet ovat suorilla painotekniikoilla, kuten silkki- ja syväpainotekniikoilla, valmistettuja orgaanisia aurinkokennoja.

Tiiminvetäjä Tapio Ritvosen mukaan Oulussa painetut lehdet muistuttavat oikeita puun lehtiä muotonsa lisäksi myös koostumukseltaan.

– Noin 0,2 millimetriä paksujen lehtien etuja ovat keveys ja taipuisuus sekä ohut rakenne, Ritvonen kuvailee.

Oulussa käytettävät painotekniikat eivät ole sinänsä uusia, mutta tekniikoiden soveltaminen elektroniikan ja aurinkokennojen valmistukseen on Ritvosen mukaan harvinaista.

– Suurin osa, jotka orgaanisia aurinkokennoja tekevät, käyttävät päällystystekniikoita. Silloin tällaisten kuvioiden valmistus ei ole käytännössä mahdollista.

Huhtikuussa 2014 alkaneen projektin parissa työskenteli Oulussa viidestä kymmeneen henkilöä. Energiaa keräävien puiden valmistuksen tähtäin on massatuotannossa, joka voisi sisältää myös työllistäviä vaikutuksia Suomen ja varsinkin Oulun alueelle.

– Se on yksi henkilökohtainenkin tavoite, että aihepiiristä löytyisin niin paljon sovelluksia, että rahoitusta ja investointia löytyisi tuomaan tätä valmistusta Suomeen ja mieluummin tänne Oulun seudulle.

Suosittelemme sinulle