Hyppää sisältöön

Suomessa on 1 800 asunnotonta naista – "Entistä nuorempia ja entistä enemmän ongelmia"

Naisten asunnottomuus ei näy kaduilla, sillä kodittomat naiset majailevat usein jonkun tuttavansa luona. Tutkijan mukaan asunnottomien naisten ongelmat ovat aikaisempaa monimutkaisempia. Huonoimmassa asemassa ovat huumeita käyttävät nuoret naiset.

Kuva: Yle

Suomessa elää noin 1 800 asunnotonta naista.

Ongelma pysyy usein piilossa, sanoo asunnottomien naisten asemaa sosiaalityön väitöskirjassaan tutkinut Riikka Haahtela.

Hänen mukaansa naisten asunnottomuus on suurelta osin piiloasunnottomuutta: naiset majailevat tuttavien ja sukulaisten luona vailla tietoa vakinaisesta asunnosta.

– Se ei näy kadulla. Asunnottomuus ei aina ole akuuttia, vaan se voi olla taustalla. Joka tapauksessa tarvitaan tukea, että siitä pääsee yli.

Luottamuksen voittaminen vei aikaa

Tampereen yliopistossa lauantaina väittelevä Riikka Haahtela keräsi aineistoa tutkimustaan varten pääkaupunkiseudulla.

Haahtela jalkautui asunnottomien naisten pariin. Hän seurasi ja haastatteli heitä Helsingin Diakonissalaitoksen matalan avun palvelupisteessä parin kuukauden ajan. Naisten luottamuksen voittaminen vei aikaa.

Naisten asunnottomuudesta väittelevä Riikka Haahtela seurasi kodittomien elämää läheltä. Kuva: Eveliina Niskanen / Yle

– Tämä oli haastava tapa tehdä tutkimusta. Naiset tulivat hyvin lähelle, ja moniongelmaisuus ja paha olo tulivat näkyviin myös minulle. Toisaalta se oli hyvin rikasta: naiset olivat avoimia ja kertoivat elämäntarinoitaan.

Tutkijan kanssa yritettiin myös käydä kauppaa: naiset lupasivat kertoa tietojaan, jos saisivat vaikkapa rahaa vastineeksi.

– He olivat myös valmiita varastamaan minulle talviturkin. Tämä on heidän selviytymiskeinonsa kadulla. Rooli jää päälle. Kadulla naisten asema on tosi heikko. Kaikki on kaupan.

"Heitä ei voi jättää yhden palvelun varaan"

Vaikka Suomessa on aina ollut asunnottomuutta, sitä on tutkittu vähän, sanoo Haahtela. Hänen mukaansa nyt on aika tuoda esiin naisten asunnottomuus ja pohtia, millaisia palveluja tarvitaan.

Kadulla naisten asema on tosi heikko. Kaikki on kaupan.

Riikka Haahtela

– Naisten asunnottomuus on muuttunut: on yhä enemmän entistä nuorempia ja moniongelmaisempia naisia. Naisten asunnottomuuden monisäikeisyys oli myös minulle yllätys.

Haahtelan tapaamista naisista osa oli hyvin huonossa kunnossa. Etenkin nuorten, huumeita käyttävien naisten tilanne on vaikea.

– He ovat valmiita tekemään huumeiden eteen ihan mitä vaan. Samalla monien palveluiden ovet ovat heiltä sulkeutuneet. Ei ole olemassa monia paikkoja, mihin he ovat tervetulleita

Haahtelan mukaan pääkaupunkiseudun palvelukokonaisuus on hyvä malli. Väitöstutkimuksen tulosten perusteella vastaavaa tarvittaisiin ympäri Suomea.

– Tarvitaan kuntoutusta, toipumista ja selviytymistä. Tärkeintä on, että heidät otetaan vastaan sellaisina kuin he ovat. Heitä ei voi jättää yhden palvelun varaan, tiivistää Haahtela.

Suosittelemme sinulle