Hyppää sisältöön

Mitäs jätkä? – Paskaaks tässä. Neljällä sanalla sanoo Suomessa paljon

Suomalaisessa smalltalkissa neljällä sanalla saadaan kerrottua vaikka mitä, kun molemmat tietävät niiden takana olevat kulttuuriset säännöt, sanoo toimittaja, kirjailija Roman Schatz. Please- tai bitte-sanaa suomalainen ei edes tarvitse, kun taas talkoot eivät toimisi Saksassa. Mutta tärkeintä on muistaa, ettei ole parempia ja huonompia kulttuureja.

Kuva: Yle / Iina Kluukeri

Suomalaisessa kulttuurissa ja tavassa kommunikoida on toimittaja, kirjailija Roman Schatzin mukaan leimallista todella korkea kontekstipitoisuus. Suomalaisilla on paljon yhteisiä sääntöjä, ja niihin voi luottaa. Niinpä smalltalk onkin isoa puhetta:

– Mitäs jätkä?

– Paskaaks tässä.

Siinä on kysytty vointi, kerrottu voinnista, toivotettu hyvää päivänjatkoa ja bondattu.

Roman Schatz

– Siinä on kysytty vointi, kerrottu voinnista, toivotettu hyvää päivänjatkoa ja bondattu, luettelee Schatz.

Suomalainen voi myös sanoa toiselle: laita ikkuna kiinni. Ilman bitteä tai pleasea – hän ei suotta alistu pyytelemään. Ja kassallakin ollaan tasa-arvoisessa asemassa.

– Suomalaisessa ostostilanteessa molemmat sanovat kiitos: kiitos, kun ostit – kiitos, kun myit.

Toisaalta talkoot-sanaa ei voisi Schatzin mukaan edes kääntää saksaksi:

– Kukaan saksalainen ei menisi lauantaina naapureiden kanssa tekemään ilmaista työtä!

Ei ole parempia tai huonompia kulttuureja

Muutettuaan Suomeen pian 30 vuotta sitten Schatz koki paikan kreisiksi ja eksoottiseksi. Hämmästyttävintä hänestä oli oli, että maa oli osa Eurooppaa, mutta tyyten erilainen – kielestä alkaen. Muualta tuleva saattoi seistä _puhelin_kopin edessä tunnistamatta sitä – kunnes näki ruotsinkielisen puolen ja hoksasi: telefon, ahaa! Tuohon aikaan Suomessa asui 16 000 ulkomaalaista, nyt  heitä on15-kertainen määrä.

Kokkolan Talviharmonikassa muun muassa kulttuurishokista luennoinut Schatz muistuttaa, että aina kun puhutaan kulttuurieroista, tärkein lähtökohta on, että parempia ja huonompia kulttuureja ei ole.

– Jokainen kulttuuri luulee olevansa normaali. Te suomalaiset luulette olevansa ihan normaalia porukkaa. Ongelmat alkavat, kun mennään Tanskaan, koska sielläkin tanskalaiset luulevat ihan samaa – vaikka me kaikki tiedämme, että tanskalaiset eivät ole normaaleja, nauraa Schatz .

Suosittelemme sinulle