Hyppää sisältöön

Odottavien äitien ruokasuositukset uusiksi – monet syövät väärin: "Hampurilaisia, ranskanperunoita ja pitsaa"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos valmistelee parhaillaan uusia ravitsemussuosituksia lapsiperheille ja odottaville äideille. Neuvoloista kerrotaan, että monilla odottavilla äideilllä on virheellisiä käsityksiä sopivasta ruokavaliosta.

Kuva: Comstock

Ruoka-aineita koskevien kieltolistojen aika alkaa olla ohi odottavilta äideiltä. THL:stä kerrotaan, että kieltojen sijaan uusissa valmisteilla olevissa suosituksissa painotetaan entistä enemmän monipuolisen ruokavalion ja ravintoaineiden saannin merkitystä raskausaikana.

– Oikeastaan kieltolistat halutaan kokonaan pois tästä odotusajasta. Ehdottomia kieltoja on nyt maksaruokien suhteen, sanoo THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo.

THL työstää uusia ravintosuosituksia lapsiperheille ensi kesäksi. Vielä keskeneräisissä suosituksissa korostetaan, että odottavien äitien ruokavalio on kokonaisuus.

– Ehkä entistä vahvemmin kaikki ravitsemustutkimukset ovat osoittaneet, että monipuolinen ruokavalio turvaa kaikkein parhaiten äidin ja lapsen terveyden. Ei se, että purkista haettaisiin sitä terveyttä, sanoo Kuusipalo.

Uuteen suositukseen ollaan lisäämässä tosin foolihappolisän käyttösuositus raskautta suunnitteleville ja raskauden ajalle. Suosituksissa huomioidaan myös folaatti, jota on erityisen paljon kasviksissa ja täysjyväviljassa.

Roskaruokaa

Terveydenhoitaja Eija Töytäri on töissä äitiysneuvolassa Haminassa. Hänen mukaansa useimmat odottavat äidit ovat kiinnostuneita ruoka-aineista, joita ei saa käyttää raskauden aikana. Pulmana ovat kuitenkin epäterveelliset ruokatottumukset.

– Ei ole mitään ruokarytmiä, ja sitten se ruoan laatukin on vähän mitä sattuu. Syödään hampurilaisia, ranskanperunoita ja pitsaa.

– Valmisruoat saattavat olla ihan hyviäkin vaihtoehtoja, lisää Töytäri.

Kouvolassa työskentelevällä äitiysneuvolan terveydenhoitaja Kirsi Maunolla on yli 30 vuoden työkokemus. Hänen mukaansa kaikki äidit eivät ole täysin perillä ruokavaliosuosituksista. Erityisesti kasviksia syödään liian vähän.

– Joidenkin perheiden kohdalla ravitsemus on myös raha-asia. Jotkut ruoka-aineet ovat aika kalliita.

– Se on usein monen asian summa, minkä vuoksi se homma ei oikein suju, lisää Mauno.

Karppauksesta vääriä käsityksiä

Kirsi Mauno ei näe, että raskaana olevat suhtautuisivat välinpitämättömästi ravitsemukseen. Sen sijaan ruokatrendit voivat sumentaa hyvän ruokavalion raameja.

– Minä itse ajattelisin, että virheellisiä käsityksiä on enemmän näissä äärilinjauksissa.

Virhekäsityksiä voi aiheuttaa esimerkiksi karppaus. Lisäksi osa äideistä välttelee tai on vähentänyt rasvan käyttöä.

– Sitä rasvahappoa tarvitaan sieltä margariinista tai levitteistä joka tapauksessa. Niitä ei laihduttamisenkaan takia pidä pois jättää.

Maunon mukaan monella äidillä voi olla laihdutus taustalla äitiysneuvolaan tullessa.

– Ei enää raskausaikana ole sellaisia äitejä. En muista, että olisi heitä, jotka tietoisesti laihduttaisivat.

Joskus odottavien äitien paino kuitenkin putoaa raskausaikana, kun ruokavalioita reivataan neuvolassa.

– Se ei ole laihduttamista, vaan se on siitä, että tietyt ravintoasiat menevät kohdalleen, niin keho rupeaa sitten toimimaan, sanoo Kirsi Mauno.

Suosittelemme sinulle