Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Valtiovarainvaliokunta sote-lausunnossaan: Kustannukset kuriin valtion vahvalla ohjauksella

Valiokunnan mukaan on mahdollista, että tavoiteltuja taloudellisia hyötyjä ei saada lainkaan.

Sote.
Kuva: Yle
Mia Gertsch
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtiovarainvaliokunta pitää sosiaali- ja terveyspalveluiden tehostamista välttämättömänä, jotta julkisen talouden kestävyysvajetta saadaan kuriin.

Valiokunta julkisti lausuntonsa sote-esityksestä tänään tiistaina.

Valiokunta myöntää, että vaikka hallituksen esitys sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä tarjoaakin puitteet uudistukselle, taloudellisten vaikutusten luotettava arviointi on mahdotonta käytettävissä olevan aineiston perusteella. Valiokunnan mukaan on myös mahdollista, että tavoiteltuja taloudellisia hyötyjä ei saada lainkaan.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasin (kok.) mukaan valiokunta pitää tärkeänä sosiaali- ja teveydenhuollon yksikköhintojen läpinäkyvyyttä, jotta eri alueilla tuotettavan hoidon hintoja pystytään vertailemaan. Tällä hetkellä hintaerot ovat suuria, Sasi huomauttaa.

Kustannusten kasvun hillitsemiseksi valiokunta edellyttää lausunnossaan valtion vahvaa taloudellista ohjausta. Sasi uskoo, että näin kustannukset saadaan pysymään kurissa. Samalla hän kuitenkin myöntää, että ajatus valtion vahvasta ohjauksesta rikkoo kuntien itsehallintoperiaatetta vastaan.

– Tämä asia nousee esille perustuslakivaliokunnan lausunnossa, joka valmistuu lähipäivinä, Sasi toteaa.

Esityksen sote-laista toivotaan etenevän eduskuntaan vielä ennen vaalikauden loppua.

Suosittelemme