Hyppää sisältöön

Ministeri Risikko: Laskelmat puoltavat Lahden eteläisen kehätien rakentamista

Lahdessa pikavisiitin tehnyt liikenne- ja viestintäministeri Paula Risikko kannattaa eteläisen kehätien rakentamista. Hanke toisi Lahden seudulle kipeästi kaivattua kasvua ja työpaikkoja.

liikenne- ja viestintäministeri Paula Risikko Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta
Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle
Juha-Petri Koponen

Lahden eteläisestä kehätiestä on puhuttu ja haaveiltu alueella jo vuosikymmeniä. Tänä keväävä odotetaan Liikenneviraston rahoituslaskelmaa ja tarkempia suunnitelma. Lahdessa vieraillut liikenne- ja viestintäministeri Paula Risikko väläyttää, että hanke on myötätuulessa.

– Hankkeen ympärillä on hyvää pöhinää. Kuntien ja valtion välisiä neuvotteluja rahoituksesta on jo aloiteltu.

Eteläisen kehätien hintalapuksi on arvioitu yli 200 miljoonaa euroa. Rahoitus on kuitenkin täysin auki, kuten myös rahoitusmalli.

– Onko kyseessä täysin valtion rahoittama hanke, mikä on kuntien rooili, nämä kaikki ovat vielä auki. Näinä päivinä kun raha on tiukassa, kaikkia vaihtoehtoja tulisi selvittää.

Risikon mukaan viimeisimmät laskelmat puoltavat voimakkaasti eteläisen kehätien rakentamista.

–  Eteläisen kehätien hyötykustannusindeksiluku on niin suuri, että sitä on monen muun hankkeen vaikea ylittää. Kannatankin hanketta, se ei olis vain liikennepolitiikkaa vaan toisi alueella myös kaivattuja työpaikkoja ja kasvua.

Paula Risikon vastuulle kuuluvat myös kuntaministerin tehtävät. Hän pääsikin kommentoimaan myös Päijät-Hämeen tuoreita kuntaliitoksia, Lahden ja Nastolan yhdistymistä sekä Hämeenkosken sulautumista Hollolaan. Vaikka kuuden kunnan suurliitos kariutui varsin pian, pienemmätkin liitokset ovat ministerin mieleen.

– Kuntaliitoksissa koko ei välttämättä ole pääasia, tärkeintä on elinvoimaisuus. Jos kaksi köyhää menee yhteen, se ei hyödytä ketään. Uskon, että vaikka liitosprosessi oli raskas, se motivoi ja sitouttaa ihmisiä Lahden seudulla.

Suosittelemme sinulle