Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Lääkäri tyrmää Himalajan suolan ja muut terveyssuolat: "Erot ovat kaupallisia"

Himalajan suolan sanotaan muun muassa vahvistavan luustoa, vähentävän väsymystä sekä hidastavan ikääntymistä. Sen mainostetaan sisältävän muun muassa kalsiumia, rautaa, magnesiumia ja sinkkiä. Vitamiinit ja hivenaineet kannattaa kuitenkin hankkia aivan muualta kuin suolasta, sanoo geriatrian professori, sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri Timo Strandberg.

Kaupan suolahyllyllä on valinnanvaraa.
Kuva: Sannimari Lehtilä / Yle
Anna Leppävuori
Avaa Yle-sovelluksessa

Verenpainesairauksiin perehtynyt lääkäri tyrmää väitteet siitä, että jokin suola olisi terveellistä. Muun muassa Himalajan suolaa markkinoidaan vitamiinipitoisena ja terveellisenä suolana, joka eroaa terveysvaikutuksiltaan tavallisesta puhdistetusta ruokasuolasta.

– Erot ovat varmaan enemmän kaupallisia ja mielikuvapohjaisia. En näe mitään syitä, miksi itse rupeaisin käyttämään niitä, sanoo geriatrian professori, sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri Timo Strandberg.

– Lääkärinä en ymmärrä, mikä tässä olisi se suuri juttu.

Hänen mukaansa puhdistamattomissa suoloissa voi olla tallessa terveellisiä hivenaineita ja hivenaineilla voi sinällään olla hyviä vaikutuksia. Niitä ei kuitenkaan kannata hankkia suolasta. Vitamiineja saa muualtakin, ja ahmimalla suolaa saa samalla epäterveellistä natriumia.

Mitä tahansa voi todistaa

Natrium on suolan haitallinen ainesosa. Strandberg nostaa esiin, että joissain tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että joillakin sairailla ihmisillä voi olla liian vähän natriumia.

– Näitä yksittäisiä tutkimustuloksia käyttävät hyväkseen ne, joiden etu suolan myyminen on. Mitä tahansa voi todistaa, jos haluaa. Näyttö natriumkloridin haitoista on niin selkeä, että sitä eivät yksittäiset tutkimukset kumoa.

Näitä yksittäisiä tutkimustuloksia käyttävät hyväkseen ne, joiden etu suolan myyminen on.

Timo Strandberg

Strandberg suosittelee valitsemaan kaupassa jodioitua suolaa, jossa natriumkloridin sijaan on kaliumkloridia. Hän itse käyttää pansuolaa, jossa natriumkloridia on korvattu kaliumkloridilla.

Strandberg sanoo, että suomalaiset syövät aivan liikaa suolaa. Hänen mukaansa puolitoista grammaa päivässä riittäisi, mutta naiset syövät suolaa 6–8 grammaa päivässä ja miehet pari grammaa sitäkin enemmän.

Hän sanoo, että voi olla, että myös erilaisten gourmetsuolojen muodikkuus on voinut lisätä suolan syömistä.

– Ongelma on tietysti vielä se, että 75 prosenttia suolasta tulee muualta kuin siitä ruuasta, mitä itse tehdään. Ollaan elintarviketeollisuuden ja ravintoloiden ja ruokaloiden armoilla. Itse olen sitä mieltä, että saan yleensä ravintolassa aivan liian suolaista ruokaa.

Suolan saannilla ja verenpainen nousulla on oikeastaan suora yhteys, Strandberg sanoo. Suola vaikuttaa moniin sairauksiin.

– Sydämen vajaatoiminta, aivovaltimosairaudet, dementia, munuaissairaudet, Strandberg luettelee.

Suosittelemme