Aikuinen rokotettava saattaa yllättyä, kun pistosta ei enää tökätäkkään pakaraan. Nykyisen ohjeen mukaan pakaraan rokottamista ei enää suositella, vaan rokotuspiikki annetaan reiteen tai olkavarteen.
– Siihen on useampia syitä. Pakaran alueella kulkee iskias-hermo, ja halutaan varmistaa, ettei pistoksesta tulisi iskias-vaurioita. Lisäksi on tärkeää, että rokotteet saadaan menemään lihaksen sisäisesti, tutkimuspäällikkö Arto Palmu Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen vaikutusarvioinnin yksiköstä kertoo.
Palmun mukaan pakarassa on yleensä hyvin paljon enemmän rasvakudosta, kuin reidessä, joten on huomattavasti varmempaa saada rokotusaine lihakseen reiteen pistämällä.
– Pikkulapsilla reiteen pistäminen on ollut jo useita vuosia käytäntö, mutta aikuiset, jotka käyvät harvemmin voivat yllättyä siitä, ettei pakaraan enää pistetäkään.
Aikuisilla pistospaikaksi sopii myös olkavarsi. Olkavarren hartialihas on ensisijainen pistospaikka niin lihaksen sisäisissä pistoksissa kuin ihonalaisissakin pistoksissa. Aikuisilla on jo riittävästi lihasmassaa olkavarressa.
Palmun mukaan muidenkin lääkeinjektioiden pistämistä pakaraan on vähennetty.
– Enemmän pistetään reiden yläosan ja lonkan lihasmassaan kuin pakaraan, johon voidaan kyllä pistää isompia annoksia. Rokotteiden annokset ovat kuitenkin pieniä – yleensä puolesta millistä milliin, joten olkavarteen pistämisessä ei yleensä ole mitään ongelmaa, tutkimuspäällikkö Arto Palmu THL:lta kertoo.
Koko ei vaikuta annosmäärään
Rokoteannoksen määrä on vakio, eikä siihen vaikuta esimerkiksi ihmisen rasvaprosentti.
– Useimmat rokotteet tulee antaa lihaksen sisäisesti, joten käytännössä ihonalaiskudoksen rasvan paksuus vaikuttaa neulan pituuden valintaan. Jos rokoteruiskussa ei ole neulaa valmiiksi, niin tulee valita riittävän pitkä neula, jotta injektion saa menemään lihakseen asti, tutkimuspäällikkö Arto Palmu sanoo.
Pakarassa on yleensä hyvin paljon enemmän rasvakudosta, kuin reidessä, joten on huomattavasti varmempaa saada rokotusaine lihakseen reiteen pistämällä.
Arto Palmu
– Muuten rasvan määrällä ei ole merkitystä. Kaiken kokoisille aikuisille annetaan sama määrä rokoteainetta, riippumatta painosta. Lapsille on toki useimmiten omat annosmäärät.
Rentona ja paikallaan
Rokote- ja pistoskammoiset voivat jännittää neulaa. Tutkimuspäällikkö Arto Palmun mukaan lihakset kannattaa kuitenkin yrittää pitää rentona, sillä siten pistos sattuu vähemmän.
– Jos lihas on supistunut ja sinne painetaan pieni määrä rokoteainetta, voi injektoitava neste aiheuttaa hieman painekipua.
Lasta rokotettaessa on Palmun mukaan tärkeää, että lapsi pystytään pitämään aloillaan. Oikeaan paikkaan osumista helpottaa huomattavasti, jos sekä aikuinen että lapsi pysyvät hyvin paikoillaan rokotetta otettaessa. Rokoteannos pyritään antamaan muutaman sekunnin aikana rauhallisesti niin, ettei venytyskipua pistoksen yhteydessä tulisi.
Muuta ei rokotettava itse voi tehdä ennaltaehkäisestäkseen rokotuksesta mahdollisesti aiheutuvaa kipua.
– Kaikki paikallisoireet, mitä useisiin rokotuksiin liittyy, tulevat hyvin nopeasti. Alkaen vuorokauden sisällä rokottamisesta. Oireet voivat kestää päivän tai pari.
Palmun mukaan fyysistä rasitusta kannattaa välttää, mikäli oireita sattuu tulemaan.
– Näistä ei kuitenkaan ole kunnon tutkimusnäyttöä, joten lähtökohtaisesti rokottaminen ei rajoita mitään toimepiteitä. Jos tulee kuume- tai paikallisreaktio, voidaan ne hoitaa oireen mukaisesti särkylääkkeellä, kylmäkompressiolla tai muutaman päivän levolla.