Eduskunnan perustuslakivaliokunnan mukaan hallituksen sote-lakiesitystä on muutettava merkittävästi, koska se rikkoo perustuslakia.
Valiokunta katsoo, ettei sote-lakia voida käsitellä tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä. Myöskään poikkeuslaki ei tule valiokunnan mukaan kyseeseen näin yhteiskunnallisesti suuressa ja merkittävässä hankkeessa.
Valiokunnan lausunto on yksimielinen, kertoo perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.).
Perustuslailliset ongelmat koskevat sote-alueiden hallintoa ja järjestelmän rahoitusmallia. Hallituksen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä koskevassa lakiesityksessä on kohtia, jotka ovat ristiriidassa perustuslain kunnallista itsehallintoa ja demokraattista päätöksentekoa koskevien pykälien kanssa.
Hallituksen lakiesityksessä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu on annettu viidelle sote-alueelle. Sote-palvelujen tuottamisesta taas vastaisi enintään 19 aluetta.
– Hallinnossa on huomattavan hankala ja kaksikerroksinen rakenne. Nämä jättimäiset yhtymähallinnot olisivat ennätyksellisen suuria, niissä olisi keskimäärin yli 60 kuntaa. Ongelmaksi tässä on havaittu tuo kansanvaltaisuuden toteuttaminen. Yksittäisen kunnan saati kuntalaisen ääni ei kantaisi riittävässä määrin varsinkin ylemmän portaan sote-alueen päätöksentekoon, toteaa Koskinen.
Järjestelmä rahoitettaisiin niin, että puolet kuntien tuloista siirrettäisiin sote-alueille, jotka jakaisivat rahat takaisin tuottaja-alueille.
– Valiokunta katsoo, että kuntiin kohdistuvat kunnallisveron korotuspaineet ovat jo niin suuret, että kokonaisuutena rahoitusmalli on perustuslain vastainen. Tasausjärjestelyiden jälkeenkin valtionosuuksien uudistukset ja sote-mallista aiheutuvat muutokset kaksinkertaistaisivat kuntien välisten veroprosenttien erot. Se on jo liikaa perustuslainkin kannalta, sanoo Koskinen.
Lakiesitys palaa perustuslaillisen lausunnon jälkeen sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, jossa siihen voidaan tehdä muutoksia.
Johannes Koskinen ei halunnut ottaa kantaa siihen, onnistuuko mahdollisesti muuttuneen sote-lain käsittely eduskunnassa vajaassa kuukaudessa. Joka tapauksessa muutoksista on pyydettävä uudestaan perustuslakivaliokunnan kanta, painotti Koskinen.