Hyppää sisältöön

Maiju ja Pietari halusivat muuttaa yhteen – kaupunki harasi vastaan kustannusten pelossa?

Savonlinnalainen pariskunta joutui kamppailemaan liki puoli vuotta päästäkseen saman katon alle. Lakimies ihmettelee erityisryhmien kohtelua Suomessa.

Kuva: http://pietar.in/

Pietari, 28, ja Maiju Ahtiaisen, 28, rakkaustarina roihahti sosiaalisessa mediassa. Maiju otti yhteyttä Pietariin Facebookissa.

– Keskustelimme Facebookissa paljon ja parin kuukauden päästä nähtiin ensimmäisen kerran. Voisi melkein sanoa, että se oli rakkautta ensi silmäyksellä, kertoo Pietari.

Kun pohjoiskarjalainen Maiju ja eteläsavolainen Pietari päättivät muuttaa yhteen Savonlinnan Punkaharjulle, alkoivat vaikeudet.

– Hirmuinen taistelu. Savonlinnan kaupunki ei olisi halunnut ottaa Maijua vastaan ja tarjota palveluita niiden kalleuden takia. Kaikin keinoin yritettiin estää ja hidastella päätöksen tekoa.

Ikävä ja voimia vienyt prosessi kesti liki puoli vuotta.

– Kyllä se oli tosi turhauttavaa ja olin vihainen, kuvaa Pietari tuntojaan.

Lopulta Pietari ja Maiju päättivät palkata lakimiehen avukseen. Sitten myönteinen päätös tuli kaupungilta nopeasti.

Lakimies kummeksuu menettelytapaa

Erityisryhmien avio- ja avoliitot ovat yhä voimakas tabu, josta ei oikein suvaita keskustella. Apuna ei myöskään ole varsinaista lainsäädäntöä, toteaa lakimies Pirjo Hernesniemi Oulusta.

– Kuten tiedämme, meillä jokaisella on oikeus valita asuinpaikkamme ja asumismuotomme ja niin edelleen. Monesti vajaakuntoisten kohdalla tämä oikeus ei toteudu, sillä hän tarvitsee hyvin usein yhteiskunnalta, yleensä kotikunnaltaan, tukipalveluja elääkseen normaalia elämää terveiden valossa tehdyssä yhteiskunnassa, huomauttaa Hernesniemi.

Hirmuinen taistelu.

Pietari Ahtiainen

Lakimiehen mielestä jo se, että muuttaa yhteen toisen vajaakuntoisen kanssa, on hyvin monesti viranhaltijoille jonkinasteinen sensaatio.

– Vaikka olisikin hyvin yksiselitteisen helppoa antaa kummallekin puolisolle omat tukipalvelut ja järkiperäisesti nidottaa ne yhteen, niin näin ei osata tehdä viranhaltijoiden toimesta. Ja surullista on sekin, että yleisesti ajatellaan vajaakuntoisten keskuudessa, ettei rakastamiseksi tuleminen ja parisuhde ole omia oikeuksia.

– Siitä syystä moni ei uskalla tai osaa vaatia oikeuksiaan. Ja jos he tietävätkin nämä oikeudet, niin kielteisen tukipalvelupäätöksen jälkeen he eivät uskalla nousta viranhaltijaa vastaan, toteaa Hernesniemi.

Kuinka moni luovuttaa?

Lakimies Pirjo Hernesniemi miettii, kuinka usein vajaakuntoiset jättävät unelmiaan toteuttamatta sen vuoksi, kun eivät tiedä oikeuksiaan tai eivät uskalla vaatia niitä.

– Siksipä olisi hyvä, että maassamme olisi lainsäädäntö, joka tasottaisi näitä oikeuksia myös erityisryhmien kohdalla. Ja joissakin määrin viranhaltijoille voisi
asettaa pakkoa ajatella tasavertaisesti näitäkin asioita, eikä vedota ainoastaan kunnan linjauksen mukaiseen päätökseen.

Savonlinnan Punkaharjulla asuvat Maiju ja Pietari Ahtiainen kertoivat rakkaustarinansa ja kamppailunsa sen eteen Ylen SuomiLOVE-musiikkiviihdeohjelmassa. Maiju ja Pietari ovat saaneet ohjelman jälkeen paljon positiivista palautetta.

– Ihanaa, että Suomessa on Pietarin ja Maijun kaltaisia ihmisiä, jotka tuovat julkisuuteen tarinaansa, joka edesauttaa mataloittamaan pelkoja ja ennakkoluuloja, sanoo Pirjo Hernesniemi.

Savonlinnan kaupungilta ei haluta kommentoida yksittäistapausta Yle Uutisille. Kaupungin vammaispalvelujen mukaan tavoitteena on järjestää asiat sujuvasti ja asiakaslähtöisesti.

Suosittelemme sinulle