Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Shiva-jumalan syntymäpäivää vietettiin Katmandussa riehakkaasti ja kannabista polttaen

Yle Uutiset kävi tutustumassa Maha Shivaratri-festivaaliin Nepalissa. Juhla veti yli miljoona hindua katmandulaiseen Shivalle omistettuun temppeliin.

Värikkäästi pukeutunut pyhä mies poseeraa valokuvaajille. Hän pitää kädessään kolmikärkeä, joka on Shiva-jumalan symboli.
Värikkäästi pukeutunut pyhä mies poseeraa valokuvaajille. Hän pitää kädessään kolmikärkeä, joka on Shiva-jumalan symboli. Kuva: Mikko Leppänen / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Hindut juhlivat tiistaina eri puolilla maailmaa Maha Shivaratria, "Suurta Shivan yötä", joka on yksi hindulaisten tärkeimmistä vuosittaisista uskonnollisista festivaaleista. Hindut  uskovat, että Shiva-jumala syntyi kyseisenä yönä.

Yksi tärkeimmistä Maha Shivaratri-juhlista järjestettiin Nepalin pääkaupungissa Katmandussa. Nepalin pyhimpänä paikkana pidetyn Pashupatinath-temppelin alueella vieraili päivän aikana yli miljoona ihmistä, kertoo Kathmandu Post -sanomalehti.

Jo aamulla Pashupatinathiin oli arviolta yli kilometrin mittainen jono ihmisiä. Ainoastaan hinduilla on pääsy päätemppeliin, joten ulkomaalaiset vierailijat pääsevät tutustumaan juhlamenoihin vain muualla kompleksissa.

Keskipäivän aikoihin päätemppelin läheisessä portaikossa ihmiset matelivat ylös ja alas tiiviinä massana. Nuoret miehet karjahtelivat iloisesti väkijoukossa ja puskivat väkisin eteenpäin välittämättä muista ihmisistä.

Välillä ihmispaljous tuntui turvattomalta, koska varsinkin lapset olivat vaarassa kaatua tungoksessa. Järjestystä valvovat poliisit puuttuivat vaaratilanteisiin vasta viime hetkillä.

Poliisit valvovat ja ohjaavat vellovaa väkijoukkoa suljetun sillan päädyssä.
Poliisit valvovat ja ohjaavat vellovaa väkijoukkoa suljetun sillan päädyssä. Kuva: Mikko Leppänen / Yle

Paikalla tuhansia pyhiä miehiä

Pashupatinathiin kokoontui Kathmandu Postin mukaan pyhiinvaeltajia Intian ja Nepalin lisäksi muun muassa Sri Lankasta, Malesiasta ja Indonesiasta.  Heidän joukossaan oli viitisen tuhatta intialaista ja nepalilaista sadhua eli kiertelevää munkkia tai pyhää miestä.

Sadhut ovat luopuneet maallisesta elämästä. Monet heistä pukeutuvat oranssiin ja keltaiseen sekä antavat partansa ja hiustensa mennä takuille.

Sadhu esittelee yli puolitoista metriä pitkiä takkuisia hiuksiaan.
Sadhu esittelee yli puolitoista metriä pitkiä takkuisia hiuksiaan. Kuva: Mikko Leppänen / Yle

Naga sadhuiksi kutsut äärimmäiset askeetikot värjäävät alastoman ihonsa harmaaksi tuhkalla. He pysyttelevät lämpiminä nuotion ääressä istuskelemalla.

Monet hindut arvostavat pyhiä miehiä ja hakevat heiltä siunausta festivaalien yhteydessä. He myös lahjoittavat sadhuille rahaa.

Intian Jharkhandin osavaltiosta kotoisin oleva sadhu Jaghara vietti tänä vuonna yhdeksättä kertaa Maha Shivaratria Pashupatinathissa. Hän kertoo eläneensä sadhuna 14–15 vuotta.

– Tulen tänne, koska rakastan Nepalia. Pashu tarkoittaa eläintä. Minä tunnen eläimellisiä tunteita,  Jaghara sanoo ja alkaa murista kuin eläin.

Kannabis on juhlien kunniaksi sallittua

Shiva tunnetaan hindumytologiassa ganjan

Joogamies houkuttelee väkeä samalla, kun hänen toverinsa myy vieressä hasista.
Joogamies houkuttelee väkeä samalla, kun hänen toverinsa myy vieressä hasista. Kuva: Mikko Leppänen / Yle

tai bhangin eli kannabiksen ystävänä. Siksi monet nepalilaiset hindut käyttävät kannabistuotteita Maha Shivaratrin aikaan.

Katmandulaisen Deepakin mukaan hindut valvovat Maha Shivaratrina koko yön ja seuraavat jumalansa esimerkkiä.

– Illalla me sytytämme nuotioita, ja jotkut polttavat hasista. Toiset sekoittavat hasiksen maitoon tai makeisiin ja syövät sitä, Deepak kuvailee.

Nepalissa kannabis on laitonta, mutta viranomaiset katsovat Maha Shivaratrina aineen käyttöä ja levitystä läpi sormien.

Shivan palvojat polttavat kannabista Pashupatinathin alueella.
Shivan palvojat polttavat kannabista Pashupatinathin alueella. Nepalilainen Laif (vasemmalla) kertoo, että poliisi ei puutu asiaan Shivaratrin aikaan. Kuva: Mikko Leppänen / Yle

Monet sadhut käyttävät tilannetta hyväkseen ja myyvät avoimesti marihuanaa ja hasista juhlijoille.

– Tänään koko Nepal on vapaa maa. Poliisi ei ole ongelma, Dharanin kaupungista Pashupatinathiin saapunut Laif riemuitsee.

Sitten Laif vetää henkoset kartionmuotoisesta chillum-piipusta, puhaltaa ulos savupilven ja ojentaa piipun vieressä kyykkivälle toverilleen.

Intialainen sadhu Jaghara kertoo käyttävänsä kannabista, koska se auttaa häntä meditoimisessa ja saamaan yhteyden jumalaan.

– Shiva on kaikkialla. Shiva on tyhjiö. Ganja antaa tunteen, joka on kuin tyhjiö, Jaghara kuvailee.

Elämä ja kuolema rinnakkain kiehtovat ulkomaalaisia

Pashupatinathin temppelikompleksia halkovan Bagmatijoen rannassa on krematointikorokkeita, joilla polttohaudataan vainajia ympäri vuoden. Hautausalueen ympäristössä leijuu  palavan ihmisruumiin raskas haju.

Aamupäivällä Pashupathinathin temppelin ympäristössä.
Aamupäivällä Pashupathinathin temppelin ympäristössä oli vielä väljää. Kuvassa näkyvä savu nousee hautarovioista. Kuva: Mikko Leppänen / Yle

Australialainen Yani kuvailee shivaratria mullistavaksi ja ihmeelliseksi kaikessa pimeydessään.

– Kiinnostavin asia täällä on kuolema, joka on esillä joka puolella. Samaan aikaan ympärillä on niin paljon elämää, Yani toteaa.

Yani pitää itseään etuoikeutettuna, koska hän on päässyt länsimaalaisena todistamaan tällaista festivaalia.

Kanadalainen Catherine tuli festivaalille sen tarjoaman adrenaliiniryöpyn takia. Hautausroviot ja ihmisten valtava lukumäärä tekivät häneenkin vaikutuksen.

– Energia täällä on uskomaton. Vastakohta rukoilun  ja elämän palvonnan sekäkuoleman ja ruumiiden polttamisen välillä on kiinnostavinta. Rakastan tätä, Catherine sanoo.

Yleisö nauraa ja hurraa alastomalle baballe.
Yleisö nauraa ja hurraa alastomalle baballe, joka esittelee valtaviksi turvonneita kiveksiään. Kuva: Mikko Leppänen / Yle

Englantilaisen Joshuan mielestä oudoin näky festivaalilla olivat erään vanhan sadhun suureksi palloksi turvonneet kivekset, joita hän tanssahdellen esitteli hurraavalle ja seteleitä viskovalle väkijoukolle.

– Kaikki täällä on hullua ja mielenkiintoista. Nyt tämä on muuttunut hieman sirkukseksi, kun kaikki keskittyvät kivesmieheen ja juoksentelevat ympäriinsä kuin hullut, Joshua nauraa.

Mikko Leppänen / Yle Uutiset, Katmandu

Suosittelemme