Ylen Pasilan kuunnelmastudiossa tehdään poikkeuksellista radio-ohjelmaa. Islamin pyhä kirja, Koraani, luetaan kannesta kanteen. Puolen tunnin mittaisia jaksoja syntyy peräti 60.
Jokaisen jakson alussa on selittävä keskusteluosuus, jossa Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar ja Koraanin suomentanut professori Jaakko Hämeen-Anttila asettavat tekstin uskonnolliseen ja historialliseen yhteyteen.
– Mukava kuulla omaa käännöstään ääneen luettuna. On tärkeää, että koko Koraani luetaan läpi eikä valikoida kohtia, jotka osoittavat, että islam on paha ja väkivaltainen tai hyvä ja kaunis. Koko tekstimateriaali tarjoillaan kuulijan itsensä arvioitavaksi, sanoo Hämeen-Anttila.
Koraani tarvitsee selittäjänsä
Koraani on 1 400 vuotta vanha teos, eikä se Hämeen-Anttilan mukaan avaudu nykykuulijalle noin vain. Tarvitaan tulkintaa. Ja silloin astutaan usein hetteiselle maaperälle.
– Tukkanuottasilla ei olla oltu, mutta useinkin luemme samaa kohtaa hyvin eri näkökulmasta. Imaami Anas Hajjar lukee käytännön ja nykypäivän kannalta, minä vanhana tekstinä, joka liittyy omaan aikaansa.
Tärkeää, ettei valikoida kohtia, hyviä tai pahoja. Kuulija arvioikoon itse.
Professori Jaakko Hämeen-Anttila
Keskustelut käsittelevät Hämeen-Anttilan mukaan "kaikkea maan ja taivaan väliltä". Seurasimme jaksoa, jossa määriteltiin saatanan rooli, annettiin miehille käytösohjeita naisten seurassa sekä kuultiin kuuluisa "Valon jae", joka on arabiankielisenä tekstinä monen muslimin huoneentauluna.
Hämeen-Anttilan mielestä Koraanista puhuttaessa ei erityisemmin tarvitse varoa sanojaan, vaikka pyhästä kirjasta onkin kyse. Silti tutkijankin on muistettava, ettei kyseessä ole pelkästään historiallinen opus, vaan yli miljardille ihmiselle mitä ajankohtaisin perusteos.
Tieto lisää ymmärrystä
Koraani-sarja on osa Yle Radio 1:n klassikkoluentaa – puolen tunnin mittaista ohjelmasarjaa, jossa on kuultu muun muassa Maiju Lassilaa, Juhani Ahoa ja L.Onervaa. Kaunokirjallisuuden rinnalle haluttiin pyhiä tekstejä ja Koraani valikoitui ajankohtaisuutensa vuoksi, onhan islamilainen maailma päivittäin esillä uutisissa ja Suomenkin muslimiyhteisö kasvussa.
– Uskon että tieto lisää ymmärrystä. Hirveän usein kuulee heittoja siitä, että Koraanissa sanotaan näin ja noin. Haluamme antaan suomalaisille mahdollisuuden kuunnella, mitä Koraanissa oikeasti sanotaan, sanoo ohjelmapäällikkö Kaj Färm Ylestä.
Färm korostaa, ettei kyse ole uskonnollisesta ohjelmasta, vaan yleissivistävästä kulttuurisarjasta. Ohjelma ei siis rinnastu kristillisiin hartausohjelmiin, joita Ylen kanavilta on tullut jo pitkään.
Muslimiyhteisö mukana ohjelman teossa
Koraani on muslimien pyhä kirja, joten sen käsittelyssä on ohjelmapäällikkö Färmin mukaan oltava erityisen tahdikas. Yle onkin kutsunut mukaan ohjelman tekoon Suomen arvovaltaisimmat islamin edustajat ja ohjelmalla on heidän hyväksyntänsä. Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar ei äkkiä keksi, miksi joku voisi loukkaantua radio-ohjelmasta.
– Ohjelma on tärkeä askel toisten ymmärtämiseen. Pyrkimys kertoa, mitä Koraani sisältää.
Myös monelle muslimille Koraani-ohjelmasta voi olla iloa, sillä kaikki eivät suinkaan tunne kirjaa. Äärimmillään väärinymmärrys voi johtaa siihen, että Koraanilla perustellaan väkivaltaa.
– Valitettavasti jotkut poimivat tekstejä asiayhteydestä ja haluavat antaa niille oman selityksensä. Joko Koraania ei tunneta tarpeeksi tai sitä tulkitaan tahallaan väärin, arvioi imaami Hajjar.
Pariisin ja Kööpenhaminan varjo
Koraani-ohjelmaa on valmisteltu jo pari vuotta. Viime aikojen tapahtumat Lähi-idässä, Pariisissa tai Kööpenhaminassa eivät siis ole vaikuttaneet ohjelman syntyyn. Ohjelmapäällikkö Färmin mielestä surulliset tapahtumat tekevät Koraani-ohjelmasta entistä ajankohtaisemman ja tarpeellisemman.
– Ehkä juuri nyt on hyvä aika purkaa sitä vähän myyttistä kuvaa Koraanista, mikä saattaa länsimaissakin olla.
Professori Jaakko Hämeen-Anttilan harras toive on, että ihmiset ensin kuuntelisivat ohjelmaa, vaikkapa ensimmäiset kuusi jaksoa ja vasta sitten reagoisivat.
– Koska islam on aihe, joka jakaa mielipiteitä, pelkään kuulijakuntaa, joka sen sijaan, että kuuntelisi, kirjoittaa mielipidekirjoituksen.
Hämeen-Anttila myöntää, että koko Koraani-sarjan kuuntelu on kova urakka. 60 puolen tunnin jaksoa tarkoittaa yli vuorokauden mittaista rupeamaa. Ohjelmasarja tallentuu Yle Areenaan, josta sitä voi annostella itselle sopivina palasina.