Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Valtiollinen periaatepäätös: Naiskiintiö kymmeniin pörssiyhtiöihin – Epärealistinen tavoite, sanoo Keskuskauppakamari

Suomen hallitus pyrkii edistämään eri sukupuolta olevien pääsyä pörssiyhtiöiden hallituspaikoille "mahdollisimman pätevien" ihmisten valitsemiseksi. Parin vuoden päästä arvioidaan, tehdäänkö lakiin muutoksia.

Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Suuressa tai keskisuuressa pörssiyhtiöissä on oltava naisia ja miehiä vähintään 40 prosenttia hallituksen jäsenistä vuoden 2020 alussa. Suomen hallitus teki asiasta torstaina periaatepäätöksen. Keskuskauppakamari tyrmää tavoitteen tuoreeltaan epärealistisena.

Valtiollisen tavoitteen piiriin kuuluu puolet suomalaisista pörssiyhtiöistä, yhteensä kuutisenkymmentä yhtiötä. Oikeusministeriön mukaan näiden yhtiöiden pitää viimeistään ensi vuoden kesäkuussa julkistaa yhtiökohtainen tavoite tasapuolisen edustuksen saavuttamisesta hallituksessaan. Sitä seuraavasta vuodesta alkaen yhtiöiden pitää avoimesti kertoa, miten tavoitteessa on edistytty vuosittain.

– Jos hallitus katsoo ylipäätään aiheelliseksi antaa tällaisia päätöksiä maassa, jossa naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa on EU-maiden huippua, pitäisi tavoitetasoksi asettaa 30 prosenttia, sanoo Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.

– Hallitus keskittyy päätöksessään valitettavasti vain jäävuoren huippuun eli hallituspaikkoihin. Hyödyllisempää olisi tukea naisten urakehitystä jo varhaisemmassa vaiheessa, jotta naisia etenisi ylimpään johtoon.

Saksassa aiotaan estää miehen valitseminen

Tasa-arvokehitys on hidastunut isommissa pörssiyhtiöissä tällä hallituskaudella. Naisten osuus hallituspaikoista on 23 prosenttia. Vuonna 2008 naisia oli 12 prosenttia. Tilanne on huomattavan erilainen valtioenemmistöisissä pörssiyhtiöissä, joissa hallituksissa on 40 prosenttia naisia.

EU:ssa keskimäärin 20 prosenttia suurimpien pörssiyhtiöiden hallituksissa ja hallintoneuvostoissa vaikuttavista on naisia. Oikeusministeriön tiedotteen mukaan sukupuolten tasapuolinen edustus on Suomessa eurooppalaisittain hyvällä tasolla.

– Hallitus ei pidä kehitystä kuitenkaan tavoitteen kannalta vielä riittävänä, tiedotteessa todetaan.

Tavoitteen toteutumista seurataan siten, että vuosina 2017–2018 on määrä arvioida, tarvitaanko asiassa lainmuutoksia. Esimerkiksi Saksassa esitettiin viime viikolla, että yhtiö ei saisi palkata hallintoneuvostoon miestä ennen kuin naiskiintiö on täytetty.

– Tarkoituksena on edistää mahdollisimman pätevien hallituksen jäsenten valintaa siten, että eri sukupuolta olevilla ehdokkailla on tasapuoliset mahdollisuudet tulla valituksi.

Suosittelemme sinulle