Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Yksin lomailu on kallista ja harvinaista – sinkutkin matkailevat porukalla

Yöpymisten hinnoittelu suosii ryhmiä ja pariskuntia. Hotelleissa yöpyy yksin lähinnä työmatkalaisia. Ryhmämatkailu on kasvussa ja ulkomaanmatkojen hinnat ovat tippuneet.

Matkatoimisto
Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle
Juha-Petri Koponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yksinasuvien määrä kasvaa, mutta lomallaan harva majoittuu yksin hotelliin. Esimerkiksi Lahden Seurahuoneelta ja Hotelli Tallukasta Asikkalasta kerrotaan, että lomalla yksin liikkeellä olevien osuus on vähäinen, eikä määrä ole viime vuosina kasvanut.

– Eniten yhden hengen huoneita kysyvät työmatkalaiset, joita Lahden seudulla on arkisin ollut perinteisesti valtaso hotellivieraista, toteaa Lahden Seurahuoneen omistavan Osuuskauppa Hämeenmaan matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Timo Mäkelä.

– Yksinmatkustavia lomalaisia on puolestaan liikkeellä eniten juhlapyhinä ja erilaisten tapahtumien aikaan, meillä yhden hengen huoneissa yöpyy lähinnä työmiehiä, kertoo Satu Jenkins Hotelli Tallukan myyntipalvelusta.

Restelin hotelli- ja ravintolatoiminnasta Suomessa vastaava johtaja Jari Laine on samoilla linjoilla.

– Näyttää siltä, että yksinasuvatkin lähtevät mieluummin lomalle jonkun kanssa kuin yksin. Mitään merkittävää kasvua hotelliyöpymisissä heidän kohdalla emme ole havainneet.

Hinta suosii kimppaöitä

Puhtaasti yhden hengen huoneet ovat selvässä vähemmistössä majoitusliikkeissä. Esimerkiksi Restelillä on 47 hotellia ja niissä reilut  8 000 huonetta, joista noin 15 prosenttia on tarkoitettu vain yhdelle ihmiselle.

– Kysyntä määrittää niin huonetarjonnan kuin hinnankin, enempää kysyntää ei ole, sanoo Laine.

Hotelliyöpymisten hinnoittelu suosii ryhmiä ja pariskuntia. Huone maksaa yksinäiselle matkaajalle lähes aina enemmän kuin esimerkiksi pariskunnalle, sillä hintaero kahden ja yhden hengen huoneiden välillä on usein pieni. Esimerkiksi Lahden Seurahuoneella erotus on 20-30 euro per yö.

Jos joku lähtee reissuun ihan yksistään, varaa lennot ja majoituksen vaan itselleen, niin se on tosi harvinaista

Henry Perttula

– Hotellissa vuokrataan huoneita, ei vuodepaikkoja. En kuitenkaan pidä tätä yksinmatkustavia syrjivänä, hehän saavat yksin käyttöönsä enemmän neliöitä, joka taas lisää yöpymisen viihtyvyyttä ja laatua, toteaa Jari Laine Resteliltä.

Laineen mukaan väestön ikääntyminen ja yksinelävien osuuden kasvu on kuitenkin asia, jota seurataan tarkasti.

– Pitää miettiä esimerkiksi, miten helpotetaan liikkumista tai parannetaan valaistusta, Laine toteaa.

Ulkomaanmatkojen hinnat tulleet alas

Lahdessa ja Nastolassa toimiva Lehtimäen Matkat Oy järjestää matkoja sekä kotimaan- että ulkomaanmatkoja. Ryhmämatkojen suosio on viime vuoden jälkeen lähtenyt kasvuun.

Kun viime vuonna keskimääräisen ryhmän koko oli 30 matkustajaa, niin tänä vuonna keskimääräisen ryhmän koko on ollut 50. 

Ruplan romahduksen myötä erityisesti Venäjälle suuntautuvat matkat ovat halventuneet huomattavasti. Tosin hinnanalennusta on ollut kauttaaltaan myös hinnoissa muihin Euroopan maihin.

– Kyllä hinnat ovat tulleet alas. Ihan oikeastaan maa kuin maa niin voi sanoa, että hinnat ovat tulleet alas, myyntijohtaja Henry Perttula toteaa.

Perttula vahvistaa saman minkä muutkin matkailun ammattilaiset. Yksin matkustaminen liittyy usein siihen, että matkalla on jokin teema, vaikkapa eurooppalaisiin puutarhoihin tutustuminen, konsertti, jalkapallomatsi tai taidenäyttelyt. Reissuun lähdetään tällöin yleensä kaverin tai kaveriporukan kanssa.

– Jos joku lähtee reissuun ihan yksistään, varaa lennot ja majoituksen vaan itselleen, niin se on tosi harvinaista, Perttula kertoo.

Yhden hengen majoitus on Perttulan mukaan vain noin 10 prosenttia halvempi, kuin jos samassa huoneessa yöpyisi kaksi henkilöä.

Kahden hengen huoneen jakaminen tuntemattoman kanssa on harvinaista.

–20-30 vuotta sitten oli yleisempää, että varattiin kahden hengen huone yksin tietämättä, minkälainen kumppani samaan huoneeseen tulee. Tämä on nyt harvinaisempaa, Perttula paljastaa.

Suosittelemme sinulle