Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Konsultilta täystyrmäys: Startup-ala ei pelasta työllisyyttä

Startup-konsultti Sami Kuusela tyrmää poliitikkojen juhlapuheet nuorten kasvuyritysten työllisyysvaikutuksista. Yksittäisiä onnistumisia on nähty esimerkiksi pelialla, mutta yleisesti kasvu vaatii aikaa. Startup-yritykset pyörivätkin alkuun pitkälti riskisijoittajien rahalla.

Käden varjo tieokonepelinäytön päällä.
Yksittäisiä onnistumisia on nähty esimerkiksi pelialalla. Kuva: Yle
Sanna Savikko
Avaa Yle-sovelluksessa

Startup-yritysten työllistämisvaikutuksesta ei ole tarkkaa tietoa, mutta esimerkiksi pelialalla suomalaisyritysten määrä on räjähtänyt viimeisten kolmen vuoden aikana.

Ala työllistää nyt noin 2 500 henkilöä. Puolet heistä työskentelee nuorissa yrityksissä. Konsultin mukaan startup-firmojen työllisyysvaikutuksista ei kuitenkaan pidä liikaa innostua.

– Startupit eivät pelasta Suomen työllisyyttä. Tavallisesta duunarista nimittäin harvemmin tulee startup-ihmistä, Hupparihörhö-nimistä konsulttiyritystä pyörittävä Sami Kuusela sanoo.

Hänen mielestään monikaan poliitikko ei kunnolla tiedä, miten startup-ala todella toimii. Kyse on Kuuselan mukaan siitä, että jonkin alan huippuosaajista koostuvat pienet tiimit tekevät erittäin kovaa tulosta – jos nimittäin onnistuvat tekemisessään. Lisäksi tarvitaan tietenkin rahoittajia ja riskisijoittajia.

Peliyhtiö PlayRavenin toimitusjohtaja Lasse Seppänen korostaa, että ilman sijoittajien rahoja riskin ottaminen ei hevin onnistu.

– Sijoittajaraha mahdollistaa sen, että otetaan riskiä ja voidaan palkata uusia työntekijöitä. Toisaalta ihmisten on jo täytynyt tehdä hyvää työtä, koska muutoin sijoittajat eivät olisi lähteneet mukaan yritykseen, Seppänen muistuttaa.

Startupeissa onkin pitkälti kyse riskisijoittamisesta. Lisäksi esimerkiksi Tekes jakoi viime vuonna nuorille innovatiivisille yrityksille tarkoitettua tukea lähes 30 miljoonaa euroa muiden yritystukien lisäksi.

Tulevaisuudentutkimuksen professori Markku Wilenius myöntää, että startupeilla on vielä enemmänkin symbolista merkitystä.

– Se, että joku täällä Suomessa on uutta ja kasvaa, antaa toivoa tuleville sukupolville. Meidän pitäisi jatkossa tukea startup-firmoja niin, että jotkut niistä nousevat merkittäviksi työlllistäjiksi, Turun yliopiston professori Wilenius sanoo.

PlayRavenin toimitusjohtaja Lasse Seppänen luottaa ennen kaikkea vahvaan tiimiin. Tiimin tähtäimessä on yksinkertaisesti kova hittipeli. Jos peliyhtiö osuu hittisuoneen, PlayRavenin työntekijämäärä voi kasvaa nopeastikin nykyisestä 16 ammattilaisesta ensin viiteenkymmeneen ja sitten jopa sataan työntekijään.

Lupaavaa on, että pelialan liikevaihto kasvaa vauhdilla. Alan kokonaisliikevaihto ylittikin viime vuonna jo miljardin euron rajan.

Suosittelemme